Dejan Miletić sa psima
Marko Metlaš
Dejan Miletić sa psima

Marko Metlaš

Dejan Miletić sa psima, Foto: Dejan Briza

Srpski šaptač psima Dejan Miletić obučava lutalice da postanu teraputski psi i pomažu deci oboleloj od autizma, Daunovog sindroma, cerebralne paralize, epilepsije, dijabetesa i sa smetnjama u razvoju. 

U poduhvatu, prvom takve vrste u Srbiji, Miletić je potpisao sporazum s opštinom Obrenovac da zajednički sklone pse lutalice sa ulice, obuče ih da budu teraputski psi, a ujedno decu bez roditelja i pripadnike marginalizovanih društvenih grupa, naročito romske populacije, obuče za instruktore pasa i obezbede im posao!

U selu Dren, nedaleko od manastira Grabovac, zatekli smo Dejana dok je sekao drva za ogrev. Iza ograde ozidane od blokova povremeno se čuo lavež, a kada smo ušli unutra, iz boksova smeštenih u staroj štali i kuće jurnulo je oko 20 pasa! Razdragani i radoznali, skakali su i njuškali iznenadne goste bez trunke agresije Dejan se svima obraća poimence, dok im naredbe daje uporedo i na srpskom i nemačkom! Dok je Mina, veliki šarplaninac, prišla da se mazi, belgijski ovčar Skubi počeo da nas njuška, a terijer Hepi radoznalo skače. Terapeutski psi za rad s autističnom decom staford Lara, pitbul Teodora i mešanac Silvija su mirno ležali i glodali komade drveta.

Psi iz azila

Marko Metlaš

Centar za socijalizaciju i obuku pasa za decu sa posebnim potrebama, Foto:  Dejan Briza

 - Psi izvlače negativnu energiju i instinktivno osećaju šta nije u redu. Oni znaju kada smo tužni, ljuti ili neraspoloženi i baš tada dođu da ih mazimo ili traže da se igramo s njima. Terapeutski psi mogu da čuvaju autističnu decu, da se igraju s njima, da smire agresiju, predosete epileptični napad, podsete kada je vreme za lek, pomognu u svlačenju i oblačenju, otvore vrata, donesu mobilni ili odu u prodavnicu ili apoteku - kaže Miletić i objašnjava da ljubimce ne treba birati po lepoti, već po karakteru, jer ćemo samo tako uskladiti svoje navike i potrebe sa njihovim.

Čitaocima poklanja obučene pse

Dejan je spreman da čitaocima „Alo!“, koji imaju bolesno dete, pokloni nekoliko pasa, koje će prethodno obučiti da budu terapeutski. - Roditeljima bolesne dece ću pokazati kako da brinu o njemu, a onda ga obučiti da pomaže detetu, zavisno od bolesti. Potrebno je da oni ulože trud i vreme da prođu kroz obuku za psa i da ga zbrinu i hrane, a onda ga dobijaju na poklon. Takvi psi vrede po nekoliko hiljada evra, dok će ga u ovom pilot-projektu dobiti ako su spremni da ga gaje i hrane. Ponuda važi i za odrasle, koji su preživeli neku traumu ili su na ratištu zaradili posttraumatski stresni poremećaj - poručuje Miletić.

 - Psi, za razliku od čoveka, žive u trenutku i pokazuje lepotu života. Oni ne prave razliku među ljudima. Nije im važno da li sam žut, crn ili beo, bogat ili siromašan, da li smrdim ili mirišem! Uvek su srećni i mašu repom i kad sija sunce, pada kiša ili veje sneg. Ako sam ja depresivan, on će mi prići da ga pomazim i govorom tela reći: „Previše razmišljaš! Što se brineš, ako se ja ne brinem!“ Tako će me opustiti i pozvati da ga vodim u šetnju. Oni nas vole i to pokazuju nesebično, ne tražeći ništa zauzvrat. Pomažu nam da uspostavimo ravnotežu na emotivnom, mentalnom i telesnom nivou - kaže Dejan Miletić i ističe da psi predstavljaju ogroman potencijal koje naše društvo zanemaruje.


- Osim u Vojsci i policiji, kod nas se psi nedovoljno koriste. Pogrešno je što smišljamo kako da ih uklonimo, jer su stvoreni da služe čoveku! Na Zapadu se ove životinje obučavaju da budu terapeutski psi. Pas koji živi s epileptičarima u stanju je 10 minuta ranije da predoseti napad i upozori svog vlasnika, a slično je i s dijabetičarima - kaže Miletić na kraju i ističe da će Centar za obuku pasa u selu Dren ostaviti u amanet Opštini Obrenovac i članovima Udruženja za zaštitu društva, životinja i prirode.

Rome obučava za instruktore

Zamenik predsednika opštine Obrenovac Milorad Janković i Dejan Miletić zajednički informišu mlade po selima na ovom području da mogu da se prijave za obuku za instruktore pasa. - Program je predviđen za mlade od 18 do 26 godina, naročito Rome, koje ću obučiti za kerovođe i instruktore. Ako uspešno prođu teoriju i praksu, opština će im obezbediti posao u privatnim firmama ili pansionima za pse - kaže šaptač pasima.

 

Komentari (10)

Pas

06.02.2018 03:09

Pa ovo je zaista akcija za svaku pohvalu!Spojiti više plemenitih ideja u jednu ovakvu vrstu projekta!Srećno!

JA*

06.02.2018 06:05

Divno, da je barem vise ljudi koji se bave ovim humanim poslom.Bravo za Obrenovac !!!!

Slovenija

06.02.2018 07:34

Svaka cast.Ovakve stvari su za pohvalu ,kako da mu posaljemo kakav poklon ? L.p.

VOX

06.02.2018 07:39

Ideja koja je sprovodene u UREDJENIM DRZAVA I KOJA FUNKCIONISE,PITANJE JEDNO PORODICA U SRBIJI KOJA IMA UZASNO LOSE BUDZETE,DA LI MOGU DA PODNESU OPTERECENJE DRZANJA OVAKVOG PSA,HRANA,VETERINAR ITD.,A STA BIVA KADA NEKO U PORODICI OSTANE BEZ POSLA ITD.PROJEKAT TREBA DA POSTOJI U UREDJENOJ DRZAVI PO PITANJU PASA,A SRBIJA TO NIJE NIKAKO! OPET SVA DOBIT I PREDNOST IDE PREKO LEDJA PASA KOJI SU I ONAKO MARGINALIZOVANI U OVOJ DRZAVI!!!!

MIA

06.02.2018 08:57

dajte neku adresu , prvom prilikom bi poslali nesto za kuce

Jelena

06.02.2018 09:00

To je za svaku pozvali!!! Da se obratim VOX jesi upravu za psa moras imat uslove hrana nije skupa ali veterinar jeste ja imam sama psa. Ali takvim familijama bi mogo ici u susret i veterinar koji nemaju da plate. Dali ima kakav racun da se coveku iz obrenovca pomogne. Pozdrav iz njemacke

Sofija

06.02.2018 09:02

Svaka cast Dejane,svako dobro vam zelim i vama i vasim psima.Bravo.Kako da vam pomgnemo,hrana za pse,itd...Kako poslati ,neki broj ,redakcijo Alo,javite ...

Sanja_Bgd_Bre

06.02.2018 10:22

Dejane LEGENDO,Bog ti dao zdravlja i srece!!!

Mika

07.02.2018 21:56

Gde nađoste ovog prevaranta, raspitajte se ko je, šta je i kolikim ljudima je dužan pare koje su mu dali da navodno napravi azil za pse!?

Dejan Dejaago Miletic

08.02.2018 17:28

Hvala svima na lepim i divnim komentarima. Ako imate nekih pitanja slobodno postavite ovde ili mi pišite na moj mejl. dejanm1973@gmail.com Hvala od srca i sve najlepše želje od nas