Miloš Teodosić
Profimedia
Miloš Teodosić

Profimedia

Miloš Teodosić, Foto: Profimedia

Klipersi su u panici. Miloš Teodosić će zbog povrede stopala na meču sa Finiksom morati da napravi pauzu.
Iako zvaničnici NBA kluba iz Los Anđelesa još ne izlaze s prognozama, doktor Milisav Nikolić, koji je poznat po uspešnom lečenju „neizlečivih povreda”, u razgovoru za „Alo!” kaže da Teova povreda nije naivna.

Doktor Nikolić sa Miralemom Sulejmanijem

Privatna arhiva

Doktor Nikolić sa Miralemom Sulejmanijem, Foto: Privatna arhiva

 - Njegova povreda je mnogo teža od povrede kolena Zlatana Ibrahimovića! Zglob stopala je pod mnogo većim opterećenjem nego koleno i kada dođe do istegnuća ligamenta skočnog zgloba, konvencionalnom medicinom se taj problem nikada ne može rešiti jer se samo otklanja bol, a ligament trajno ostaje istegnut i zglob je stalno u opasnosti da iskoči. Svejedno je da li je istegnut donji ligament (ligament tabana) ili spoljni ligament. Lekari taj problem obično pokušavaju da reše terapijom magnetima, strujom, injekcijama, a nekada i operacijom, ali to nije moguće. Operacija je najgore rešenje jer se tim postupkom najčešće oštećuje neki od nerava, narušava se cirkulacija i povređeni sportista nikada ne može da bude spreman kao ranije - objašnjava Nikolić.

Da li ste do sada imali pacijente sa takvom povredom?

Vratio bih ga na parket za dve nedelje

Za koliko bi se Miloš vratio na parket kada biste ga vi lečili?

- Vreme odsustva sa terena zavisi od stepena istegnuća, pošto on tu povredu vuče dugo. Vreme oporavka (povratka na parket) može da bude od dve nedelje do tri meseca, u zavisnosti od stepena povrede, što bih ustanovio pregledom. Poenta je da lekari u Americi mogu samo da ga zaleče, ali nikada neće moći da igra sa 100 odsto mogućnosti - tvrdi doktor Nikolić.

- Imao sam ih mnogo. Slobodan Rajković u Čelsiju nije prošao lekarske preglede zbog iste povrede. On je obišao sve lekare u Londonu i Srbiji, ali niko nije mogao da mu reši problem. Onda je njegov menadžer dobio preporuku za mene i doveo ga je u moju ordinaciju u Čačku. Posle pet terapija otišao je ponovo na preglede u London i potpisao je ugovor sa Čelsijem jer je bio potpuno zdrav.

U čemu je tajna vaše terapije?

- Moja tehnika najpre polazi od utvrđivanja uzroka problema, a on je u 90 odsto slučajeva u kičmi jer je inervacija stopala iz kičme neadekvatna. Uzrok može biti i neadekvatan oporavak stopala, kao i neadekvatna ishrana stopala i celog tela. Zato je potrebno najpre rešiti problem u kičmi, ako postoji, zatim adekvatno nahraniti stopalo, a onda se posebnim tehnikama namešta statika zgloba i na kraju melemima, koje ja pravim, vrši se regeneracija ligamenta kroz nekoliko terapija. Nakon toga dajem preporuku za trening za oporavak i ako povređeni sportista ispoštuje moje savete, garantujem da više nikada neće biti povređen, jer je zglob mnogo jači nego što ranije - zaključio je Milisav Nikolić.