Bomba, eksploziv
Profimedia.rs
Bomba, eksploziv

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

"Teroristički napad i dalje ostaje glavna pretnja nacionalnoj bezbednosti zemalja članica EU”", izjavio je šef protivterorističkog centra Evropola Manuel Navarete Paniagua, predstavljajući godiššnji izveštaj.

"Svi podaci govore da će IS ili terorističke grupe inspirisane Islamskom državom ili nekom drugom terorističkom grupom ponovo izvesti napade negde u Evropi, a posebno u Francuskoj, i to s namerom izazivanja tešških posledica i brojnih žžrtava među civilnom populacijom", naveo je on, prenosi Jutarnji list.

Evropol upozorava da su terorističke grupe promenile taktiku, da sada deluju globalno, i da zone u kojima se odvijaju sukobi služže kao mesta za uvežžbavanje, pripremu i koordiniranje napada, što ih sada čini opasnijima. Evropol naglaššava da postoje sumnje kako takvi kampovi za uvežžbavanje terorista postoje i na zapadnom Balkanu.

"Osim kampova za uvežžbavanje u Siriji, postoje isto tako i manji kampovi u EU i u balkanskim držžavama. Vežžbe za prežživljavanje služže instruktorima IS za testiranje sposobnosti i odlučnosti potencijalnih članova. Sportske aktivnosti se koriste za testiranje borbene sposobnosti i otpornost na taktike ispitivanja", navodi se u izveštaju, prenosi Jutarnji list.

Reč je o novoj pretnji uz postojeću opasnost od napada usamljenih osoba koja nije nestala, kažže se u izvešštaju.

“Imamo informacije pristigle od zemalja članica koje navode da terorističke grupe nastoje da uspostave velika tajna skladiššta eksploziva na tlu EU kojim bi izveli spektakularan napad”, rekao je Paniagua, prenosi Jutarnji list.

Tagovi

Komentari (3)

Brightstar2016

25.05.2016 02:15

Primili ste ih sa zadovoljstvom pa sad neka vam plate napadanjem na vas !

momazver

25.05.2016 07:52

*Glupi,prljavi i zli* Srbi, još kad je počeo rat na ovim prostorima/koji ste i vi dobrano zakuvavali/,upozoravali su vas na ZLO koje dolazi sa bliskog istoka širi se Balkanom i merka Evropu. Niste nam pomogli da budemo dobar preliv i sprečimo dotok fekalija.Sad se i vi davite u njima. Baš me briga!

zoran

25.05.2016 09:13

prve glave odsecene od strane mudjahedina bile su srpske u bosni i na kosovu , o trgovini i vadenju organa zivim ljudima da nepricamo pa ste nas onda vi vrli i veliki zapadnjaci jos bombardovali e pa sad jedite sto ste zakuvali