Svinje Prasići Farma svinja
Goran Jevremović
Svinje Prasići Farma svinja

Goran Jevremović

Svinje Prasići Farma svinja, Foto: Goran Jevremović

Kako bi dolazak stranog ulagača mogao da utiče na domaću proizvodnju, privrednici za sada slično tumače, dok stručnjaci ističu da su mnoge stvari još uvek pod znakom pitanja i da se ne može predvideti šta će prisustvo nemačke kompanije doneti srpskoj mesnoj industriji i potrošačima.

Petar Matijević, vlasnik industrije mesa “Matijević” smatra da dolazak “Tenisa” neće uticati puno na domaće tržište, a daleko od toga da bi ugrozilo domaće proizvođače.

Ulažu više od 200 miliona

Nemačka kompanija je spremna da investira u proizvodnju svinja u Srbiji više od 200 miliona evra, uspostavi kooperacijsku saradnju sa domaćim poljoprivrednim proizvođačima i uposli oko 8.000 ljudi. Srbija danas raspolaže sa oko 3,6 miliona svinja, što je za više od milion grla manje nego pre deset godina.

- Tenis će biti samo još jedan više igrač na našem tržištu. Smatram da će proći bar dve godine dok strani ulagač ne napravi sve što planira, a kako shvatam, sa proizvodnjom ogromnog broja tovljenika, to će biti količina koju nećemo moći da potrošimo u Srbiji, pa verujem da će i izvoziti. Do tada ćemo se mi ovde na neki način pripremiti za tržišnu utakmicu. Pod jedan, moramo da imamo konkurentnu cenu da bismo izvozili, a pod dva trebalo bi eliminisati administrativne prepreke. Evo, ja na primer, ne mogu da izvozim u Hrvatsku, jer Evropska unija ne dozvoljava. Naše tržište je malo i lako je napraviti poremećaj, zato cene u poslednje vreme osciliraju. Malo ali i jako tržište, u Srbiji imamo 300 registrovanih klanica i nema monopoliste, tako da mislim da ni "Tenis" neće to biti. Da se reše administrativne prepreke u izvozu govedine, svinjetine pa i piletine i da se država što manje meša, to je sve što je potrebno - poručio je Matijević.

Kompanija “Karneks” pozdravlja dolazak konkurencije na tržište mesne industrije.

Tijana Anđelić, generalna direktorka kompanije ističe da je srpskoj privredi veoma značajna lojalnost potrošača, jer kupovina domaćeg znači direktno ulaganje u ovdašnju industriju.

- Sami proizvodi po kvalitetu su veoma često daleko ispred uvoznih. Domaći potrošači decenijama su veoma privrženi “Karneksu” zbog kvaliteta, poverenja, ali ne sumnjam i zbog njihove svesti da svojim izborom podržavaju srpsku proizvodnju. Svaka konkurencija na domaćem tržištu je, na kraju dana, dobra za potrošače i neće dovesti do turbulencija - rekla je ona.

Za razliku od proizvođača, da se mnoge stvari ipak trenutno ne mogu striktno predvideti rekao je za naš list profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

- Sve zavisi od toga koji deo potencijalne proizvodnje u “Tenisu” planiraju da plasiraju na tržište Srbije, a koji deo u EU. Ako plasiraju u Srbiji neki značajan procenat proizvodnje, na taj način mogu da konkurišu domaćim proizvođačima vrlo niskim cenama. Takođe se ne zna kako će se Nemačka odnositi prema “Tenisu”, da li će ga subvencionisati. Međutim, sa izgradnjom farmi, morala bi se povećati i proizvodnja kukuruza kako bi se zadovoljile potrebe iste. Da li bi to moglo pozitivno da deluje na proizvodnju i proizvođače kukuruza, ostaje da vidimo - kaže on.

Kovačević dodaje da je mesna industrija proizvodnja koja nije ekološki zahvalna, i da farme treba sagraditi tako da ne budu suviše udaljene od ljudi koji će tu raditi, a opet da ne budu suviše blizu gradova, kako se neprijatan miris ne bi povremeno širio.

 

 

Komentari (2)

Boki

21.09.2016 20:58

Ako ulaze 200 miliona evra,to znaci da ce izvuci 2 milijarde.Ova vrsta rasprodaje Srbije je najgora moguca. Jel zna vodja ko je kome izvozio svinje i kada?

za saku dolara

21.09.2016 23:49

U Nemackoj Tenis nema ni grama drzavne zemlje. U Srbiji dobija na poklon hiljade hekatara najbolje zemlje. Pored svega sledi prava ekoloska katastrofa. Mi smo dno, dna. Ovo je banana republika, ovde moze svako da radi sta hoce ako ima 100EUR u dzepu. Srbija je prodata zemlja, a ovo je izdaja nacionalnih interesa.