Bojan Pajtić
Zoran Lončarević
Bojan Pajtić

Zoran Lončarević

Bojan Pajtić, Foto: Zoran Lončarević

Spekuliše se da bi moglo doći do povratka Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića pod okrilje DS-a, da li su dobrodošli?

- DS drži otvorena vrata samo za stranke i ljude koji se slažu sa našim beskompromisnim stavom prema režimu i politikom koju predlažemo. Odluke o ulasku u DS donosiće organi stranke u skladu sa našim procedurama.

Da li biste podržali kandidaturu Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2017. godine?

- Po mom mišljenju, na predsedničkim izborima kandidat treba da bude nestranačka ličnost, koja će uživati podršku što većeg dela opozicije, nevladinog sektora i građana.

Lider SDPS-a Rasim Ljajić već je najavio svoju predsedničku kandidaturu. Kako to komentarišete?

- Ne bih to komentarisao.

Izgubili ste vlast u Vojvodini. Doživljavate li to kao lični neuspeh?

- Tri puta sam pobeđivao Vučića i Nikolića na pokrajinskim izborima. Pobedićemo ih opet, već na sledećim izborima. Vojvodina je prema „Fajnenšel tajmsu“ jedan od najuspešnijih regiona u Evropi po privlačenju stranih investicija. Od trenutka kada sam preuzeo poziciju predsednika pokrajinske vlade, smanjio sam broj nezaposlenih za 100.000 ljudi, više od 80 odsto evropskih projekata prekogranične saradnje namenjenih Srbiji privukli smo u pokrajinu, izgradili čitav niz zdravstvenih instiutucija na evropskom nivou, kao što su „Kamenica 2“, Urgentni centar, pokrajinsko porodilište i tako podigli nivo zdravstvenih usluga na nivo kojeg se ne bi postidele mnogo bogatije zemlje. U preko 150 naseljenih mesta izgađene su vodovodne i kanalizacione mreže. Nova vlast neće biti kadra ni da okreči ono što smo mi izgradili, niti da na efikasan način zaštiti građane od poplava i drugih nepogoda. Pokazali su svoju neposobnost kada je, prilikom svakog prolećnog pljuska, pola Srbije bilo pod vodom. Kako rade u Srbiji, jasno je da Vojvodinu čekaju teški dani jer dolazi nesposobna vlast Rističevića, Bečića, Gojkovićke, Mirovića, Martinovića, Vulina i drugih naprednjačkih kadrova iz Pokrajine..

Ono što se nakon izbora dešavalo, odnosno, vaš poziv glasačima demokrata da podrže koaliciju DSS-Dveri naišao je na brojne osude.

- Nisam podržao koaliciju DSS-Dveri već demokratiju, pravdu i glas svakog građanina. Volter je jednom rekao: „Ne slažem se ni sa

Biću šef poslaničkog kluba

Da li je Bojan Pajtić novi šef poslaničkog kluba DS-a ili je kandidat na predsedničkim izborima 2017. godine?

- Biću šef poslaničkog kluba i radujem se skupštinskim klupama i parlamentarnom radu. A Vučić nek se raduje restoranu, on nije imao dan radnog staža pre nego što je ušao u taj restoran. Predsednički kandidat koga podrži DS će sigurno biti bolji od Tomislava Nikolića, koji predstavlja sve što ne valja u ovoj državi - urušen sistem vrednosti, neznanje, bahatost.

jednom rečju koju ste izgovorili, ali ću se boriti do kraja života za vaše pravo da te reči izgovorite“. Ne slažem se sa politikom DSS-Dveri, ali niko nema pravo da ukrade nijedan glas građana Srbije, pa ni Aleksandar Vučić.

Niste imali podršku čak ni pojedinih funkcionera DS-a. Kako to komentarišete?

- Ponovo bih to uradio kao predsednik stranke. Poziv nije značio da nekoga primoravamo da glasa i menja svoje uverenje. U politici nekada morate biti pragmatični da biste zaštitili princip. Da smo dozvolili da nasilno gurnu DSS-Dveri ispod cenzusa, to bi značilo da smo dozvolili da ukradu još 200.000 glasova građana Srbije. A glas je svetinja. Srbija je demokratska onoliko koliko je spremna da brani taj jedan glas.

Da vam je neko na početku kampanje rekao da ćete slaviti ulazak koalicije DSS-Dveri u Skupštinu, šta biste mu vi odgovorili?

- Nisam slavio njihov ulazak u parlament, nego sam bio zadovoljan što smo odbranili elementarnu demokratiju u srpskom društvu. DS će uvek biti na braniku odbrane prava glasa bilo kog građana. Mi kao stranka tako živimo i radimo.

Amir Bislimi

Nenad Mihajlović

Bislimi je dragocen timski igrač, Foto: Nenad Mihajlović

Demokratska stranka je ušla u nove izbore, ovoga puta stranačke. Ruše li vas Dragan Šutanovac i Nataša Vučković?

- Nema nikakvih rušenja. Svako ima pravo na kandidaturu. To kod nas predviđa Statut posle svakih parlamentarnih izbora. Po prvi put će

Politički skener

1. Aleksandar Vučić - na stranputici
2. Zorana Mihajlović - samo ambicija
3. Vanja Udovičić - Vučićev alibi
4. Branko Ružić - opozicioni pozicionar
5. Saša Radulović - velika nepoznanica
6. Boško Obradović - protivnik EU

u DS-u biti održani neposredni izbori, čime smo podigli lestvicu u demokratizaciji srpske političke scene i društva.

Postoji li mogućnost novog cepanja DS-a nakon stranačkih izbora?

- Ne. Postojaće samo DS, koji će jedini braniti prava građana i ukazivati na beskrupuloznost Vučićevog režima, koji je u slučaju Savamale pokazao da mu je draži zakon jačeg od vladavine prava. Vučićevom režimu zakon leži u topuzu.

U medijima se često pojavljuju spekulacije da direktor DS-a Amir Bislimi vedri i oblači u stranci. Koliko je to tačno?

- Ne znam da se to igde pojavilo, a i nije tačno. Bislimi je dragocen timski igrač. To što ga prozivaju, govori o jakom šovinističkom porivu kod značajnog dela medijske i političke scene u Srbiji. Njegov jedini „greh“ su njegovo ime i prezime.

Ako ostanete lider demokrata, kako vidite budućnost stranke?

- DS će pozvati sve slobodoljubive, demokratski opredeljene organizacije, javne ličnosti, sindikate da nam se pridruže u borbi za pravednu Srbiju. Krajnje je vreme da DS postane organizacija iz koje se ne izlazi, već koja sabira i ujedinjuje.

Komentari (4)

milan

14.05.2016 07:24

pajticu u pravu si nije tadic za predsednika srbije ali nisi ni ti ni za predsednika mesne zajednice ako bi morali birati izmedu tadica i tebe izabrali bi tadica

VRAČARAC

14.05.2016 09:25

NIT ĆE TADIĆ BITI PREDSEDNIK DRŽAVE NIT ĆEŠ TI BITI PREDSEDNIK STRANKE... ĐILAS JE ZA TEBE ZAKON I SA NJIM BI MI IMALI OKO 20%. ZATO OSTAVKA I ŠTO BI MILO REKO MRŠ, BAGRO JEDNA LOPOVSKA. DOK SI TI I TEBI SLIČNI MOJ GLAS NIKAD VIŠE ZA D.S. O S T A V K A ......

Nenad

14.05.2016 09:32

Ni ti ni Tadić zajedno sa Šutanovcem niste za ništa jer ste velike štetočine DS.

VRAČARAC 2

14.05.2016 09:38

Citat---VRATA D.S. SU ZA OTVORENA ZA LJUDE I STRAKE----- OPA BATO I ODMAH KOALICIJA SA Š EŠ E LJ O M I RADIKALIMA...BRAVO BOJANE!!!!