Tadić obezbeđenje dobio zbog ugrožene bezbednosti
Aleksandar Dimitrijević
Tadić obezbeđenje dobio zbog ugrožene bezbednosti

Aleksandar Dimitrijević

Tadić obezbeđenje dobio zbog ugrožene bezbednosti, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Kako saznaje naš list, Boris Tadić je zahtev za dodeljivanje kancelarije podneo još 2012. godine vladi u kojoj je premijer bio lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Prema Zakonu o predsedniku, kancelariju, sekretara i službeni automobil bivšem šefu države obezbeđuje Vlada, ali Tadić pet godina nakon podnošenja zahteva i dalje čeka.

- Tadić se odrekao svih privilegija koje mu kao bivšem predsedniku sleduju, ali je želeo da mu se dodeli kancelarija u kojoj bi mogao da radi. To mu je uskratio Dačić lično, kao tadašnji premijer, a posle toga se stvar samo nadograđivala, da bi sada bila skroz gurnuta pod tepih - kaže za naš list izvor iz vrha SDS-a.

Boris ima pravo da osam godina koristi privilegije!

Boris Tadić je prvi put izabran za predsednika Srbije 27. juna 2004. godine i na tom mestu je ostao sve do 2012. godine, kada je izgubio na predsedničkim izborima od Tomislava Nikolića, tadašnjeg prvog čoveka SNS-a. To znači da je Tadić na Andrićevom vencu proveo punih osam godina. Prema Zakonu o predsedniku Srbije, predsedničke privilegije bivši predsednik ima pravo da koristi onoliko dugo koliko je bio predsednik, što u njegovom slučaju znači osam godina.

 Marina Komad, savetnica bivšeg predsednika Borisa Tadića, za „Alo!” potvrđuje da nekadašnji šef DS-a i sadašnji lider SDS-a i dalje čeka na svoju kancelariju.

- Tačno je, Boris Tadić se odrekao svih privilegija. Tražio je samo, što je u skladu sa zakonom, kancelariju, a zahtev je podneo još 2012. godine. Ona mu nikada nije dodeljena, čime je najgrublje prekršen zakon - kaže nam najbliža saradnica bivšeg predsednika Srbije.

Na naše pitanje kako se to Tadić odrekao svih privilegija kada i dalje ima državno obezbeđenje ona odgovara:

- Obezbeđenje o kojem govorite je Tadiću dodeljeno na osnovu procena nadležnih službi bezbednosti i nije deo privilegija koje bivši predsednici mogu da imaju. Dakle, dodeljeno mu je kao što bi i bilo kom građaninu koji je bezbednosno ugrožen - objašnjava ona.

Podsetimo, Zakon o predsedniku Srbije nalaže da se bivšem predsedniku, osim novčane naknade u visini od 80 odsto plate aktuelnog šefa države, dodele i kancelarija, savetnik, sekretar i službeni automobil.

Komentari (5)

Da kako da ne

21.04.2017 20:41

A dete poginu od struje.

Tadicu

21.04.2017 20:49

ti si bio pošten čovek! Ostani takav. Nemoj molim te svrstavati sebe sa kleptomanima da ih ne imenujem.

Драгомир

21.04.2017 20:59

Некадашњи председник Србије Тадић тражи канцеларију?Алоооооо,божеееее,када ћеш опет међ' нас србе да делиш памет? ... Шта велиш? ... Био си ономад али нико да буде по кућама!Знао сам да сам знао!Ех,ех,србине геџо,седи,бре,код куће ди си када за нигде ниси! ... Хоће човек канцеларију?Шта ће му?Да је издаје и узима кирију од хиљаду евра?Онда,давај му га толико да не мож' да понесе?

njegov bivši glasač

21.04.2017 21:54

I šta da radi u kancelariji.Dok je bio predsednik nije ništa posebno uradio za ovu zemlju,a sad bi da se frćka po zgradi i glumi da je nešto bitan.

nikola

22.04.2017 07:59

Valjda ima kancelariju u Telenoru gde kao radi!