Hašim Tači
Associated Press
Bez srama: Hašim Tači

Profimedia

Bez srama: Hašim Tači, Foto: profimedia

Tači je u intervjuu bečkom Preseu rekao da Priština, međutim, neće dozvoliti nikakve nove "kolonizacije Kosova od Srbije", kao što je slučaj sa gradnjom naselja za povratnike Sunčanom dolinom.

Očekuje, ističe, da će nova vlast nastaviti dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, kao i da će se postignuti sporazumi primeniti, pa i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači tvrdi da se kao kosovski predsednik smatra predsednikom svih građana i zato poziva sve one koji su napustili Kosovo da se vrate tamo gde su živeli.

"Međutim ciljano naseljavanje Srba od Beograda na severu Kosova je za nas rekolonizacija. Ti srpski pokušaji su opasni“", smatra Tači.

On je, vezano za izjave kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na prošlim predsedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koji je kazao da je Kosovo deo Srbije, poručio da je ružan san ako neko pomišlja da je Kosovo deo Srbije, dodajući da je "Kosovo nezavisna i suverena država".

Tači je napmenuo da je Kosovo priznato od više od 100 zemalja sveta i da je deo mnogih međunarodnih organizacija.

„Na dobrom smo putu u NATO i EU, a imamo i konstruktivne odnose sa svim našim susedima, čak i sa Srbijom. Znam da Austrija i većina njenih političara priznaje nezavisnost Kosova“, naglasio je on.

Tači je podsetio da se veliki broj Austrijanaca intenzivno bavi regionom jugoistočne Evrope i da je rukovodstvo te zemlje uvek bila drugima za korak ispred i imala viziju za naš region, jer Austrija odlično poznaje Balkan.

Upitan za džihadiste sa Kosova koji se bore u Siriji i Iraku, Tači je ukazao da nijedna evrospka zemlja nije sto posto imuna protiv ovog fenomena, koji nema veze sa verom, već učešćem u kriminalnoj organizaciji.„

Kosovo je bila jedna od prvih zemalja regiona koja je pokrenula borbu protiv terorizma. Uhapsili smo više od 100 osoba, među njima i popularni imami. Pooštrili smo naše zakone. Proteklih meseci nismo imali nijedan slučaj da je građanin Kosova otputovao da se bori u Siriji i Iraku“, naveo je Tači.

On je kazao da 90 odsto građana Kosova želi članstvo u EU i NATO i da imaju najpozitivniji stav u svetu prema SAD.„

Zbog toga ne možemo imati nikakvu osnovu za fundamentalizam“, smatra Tači.

Tači tvrdi u intervjuu za televiziju "Kljan Kosova"  da predstavnici kosovskih Srba nisu protiv ideje osnivanja oružanih snaga Kosova, ali da insistiraju na tome da budu ispunjeni određeni uslovi.

Tači je za tu televiziju rekao da proces osnivanja oružanih snaga nije zašao u ćorsokak, ali je priznao da ima određenih "odlaganja i kašnjenja" u tom procesu.

"Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti pronaći prihvatljivo rešenje, kako bismo imali multietničke i funkcionalne oružane snage", rekao je Tači.

Komentari (2)

Banja

24.06.2016 12:59

Na Kosovo je 92% albanaca pa srbi dodjite hahahaahhaaha

Ruganje

24.06.2016 14:48

Još se srbima svi rugaju isto tako i Kolinda dodjite na Jadran eto sad i Tači....