Hašim Tači
EPA/Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

EPA/Valdrin Xhemaj

Hašim Tači, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Tačiju Srbin pisao autobiografiju! U pisanju autobiografske knjige Hašima Tačija „Nova država - moderna država“, koja je zasnovana na lažima i pokušajima da se prisvoji istorija Kosova, učestvovao je i jedan Srbin, saznaje „Alo!“.

Albanski list „Bota sot“, objavio je već da se sumnja da je Tači angažovao trojicu novinara da napišu ovu knjigu, koju je predstavio kao svoje autobiografsko delo, i da im je to debelo platio državnim novcem.

Prema saznanjima našeg lista, radi se o dva albanska novinara i jednom novinaru srpske nacionalnosti.

- Taj Srbin je od Tačija dobio najmanje 20.000 evra da mu pomogne u pisanju njegove romansirane biografije u kojoj su Srbi ocrnjeni. Knjigu su većim delom napisali Albanci, ali ovaj je začinio, odnosno sredio i dodao neke detalje - kaže naš izvor.

Tviter/ Alo!

"Tačijeva" knjiga, Foto: Tviter/ Alo!

Naša saznanja potpuno je potvrdio i Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti. On dodaje da ga ovo uopšte ne čudi, kao i da je Tači do pred kraj rata bio funkcionalno nepismen, te da je kasnije brzo završio nekoliko kurseva.

I Haradinaj ima knjigu

Hašim Tači nije prvi bivši komandant OVK koji je svoja životna i ratna iskustva stavio na papir, pre njega je to učinio Ramuš Haradinaj u svojoj knjizi „Razgovori sa generalom: priče o ratu i slobodi“, a potpisan primerak ove knjige dobila je i švajcarska novinarka Marlen Šniper, koja je bila jedna od najvećih nada Tribunala u Hagu u postupku dokazivanja zločina protiv Haradinaja. Međutim, sud je odbio ovu knjigu kao dokaz, iako je Šniperova bila spremna da svedoči u Hagu.

- Tačni su podaci da knjiga koju je navodno napisao Tači u stvari nije njegova. To su pisala dva albanska novinara - jedan radi u novinama „Koha ditore“, a drugi na njihovoj televiziji. Kada je reč o tom Srbinu, spominje sa da je on vršio korekcije i usklađivao neke delove tog štiva koje su Albanci napisali. Radi se o priučenom novinaru koji se predstavlja i kao analitičar. Ta knjiga je nošena i prikazivana i u Briselu, nalazi se u Kongresnoj biblioteci u Americi, tako je po meni taj Srbin sigurno dobio bar 30.000 evra samo za te korekcije i pomoć u pisanju - priča Spasić.

On podseća da Tači ne bi bio u stanju da sam napiše knjigu.

- Za vreme rata na Kosovu, kada su krenule Tačijeve bande, njegov nadimak je bio Zmija i zna se da on tada nije imao nikakve škole završene, nije znao čak ni da se potpiše na svom jeziku. Sve je posle naknadno završavao, išao na brze kurseve, jer su pripadnici OVK smatrali da će lakše na vlast doći ako postanu intelektualci. On knjigu, dakle, nikako ne bi mogao da napiše sam.

Naš sagovornik napominje i da je na desetine Srba na Kosovu nažalost postalo deo albanske populacije.

- I unutar same albanske vlade na Kosovu ima na desetine Srba. Oni nisu zaposleni kao predstavnici srpskih lista već su oženjeni Albankama i žive u albanskim sredinama. Oni ne samo da su maltene postali deo albanske populacije, nego su ponekad i mnogo agresivniji nego sami Albanci u pogledu odnosa prema Srbima i Srbiji - kaže Spasić.

Albanci besni na Tačija: On bi da sedi u hotelu, a mi da ratujemo protiv Srba!

- Bez presude srpskim ubicama u poslednjem ratu u ime kosovske države, s ostalim srpskim ubicama, traži novi rat. Ovako, da sa svojim prijateljima sedi u hotelu u Tirani, a iskrene i naivne budale da ratuju i ubijaju za tebe! Tražiš rat sa Srbima s albansko-albanske granice. Sa čijim puškama hoćeš da ratuješ? Gde i sa čijom vojskom? Računaš na Erdogana? NATO? Bondstil ili oružje Ramuševih ministara? - napisala je Beriša, prenosi list „Bota sot“. Takođe, nakon Tačijevog izlaganja u kojem spominje rat, oglasila se i Demokratska liga Kosova, pozivajući Tačija i Haradinaja da prvo odgovore na pitanje ko stoji iza ubistava koja su se desila nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova i Metohije.

 

Komentari (9)

Srbin

11.04.2018 08:51

Mi srbi smo na zalost najgori narod, za sve smo sami krivi jer smo se uvek kroz istoriju za pare prodavali. Fuj!

D

11.04.2018 09:38

Deda mu je Srbin,svestenik,pise li to u knjizi.Na svoju slavu ne radi,svi to znaju,pise li i to.

Milan

11.04.2018 21:29

@D - Sad si preterao brate haha

Сараџогла

12.04.2018 08:51

@D - Милане,јабуко са гране,брала би те ал' не смем од нане! ... Има ли лепше песме? ... Није ваљад да ниси знао да је Хашим Тачи србин из фамилије Даниловић са славом Митровдан.Његов прадеда је био поп Радосав и у ислам је прешао ИЗ КОРИСТИ са новим именом Јусуф.Није имао никакву значајну функцију у новој вери јер ко би то имао у њега поверење.То проклетство мењања вере плаћа србин Тачи борећи се против свога народа.Питајте Тачијеву супругу како јој је?

Penzioner

11.04.2018 12:03

Vreme je da se mi Srbi precistimo i da se djubre polozi u zemlju koja ce biti mnogo plodnija posle toga!

deda

11.04.2018 12:51

Srbin Hamza

Сараџогла

11.04.2018 16:18

Како оно се каже ... Од албанца на Космету само је гори ...!

Gale

12.04.2018 07:34

@ Сараџогла - Sumadinac...K

Сараџогла

12.04.2018 08:46

@ Сараџогла - Да ми је да знам зашто имам тренутно 115 минуса?Како се не сети бар један ,,минусаш,, да ми напише контра коментар?Ајд' давај коментар на мој коментар?Умете то ви.Не плашите се?