Muškarac Računi Finansije Novčani finansijski problemi
Shutterstock
Muškarac Računi Finansije Novčani finansijski problemi

Shutterstock

Svetski dug nikad nije bio ovako visok, Foto: Shutterstock

Svet nikada u istoriji nije bio ovoliko dužan, a MMF je izračunao da ukupan dug iznosi 152.000 milijardi dolara ili 225 odsto globalnog BDP.

Kada se to preračuna, dolazi se to toga da je svaki od gotovo 7,5 milijardi stanovnika Zemlje dužan oko 20 hiljada dolara. Za poređenje, svaki stanovnik Hrvatske, po osnovu javnog duga, duguje oko 11.500 dolara, piše Večernji list.

Na predstavljanju izveštaja o globalnoj finansijskoj stabilnosti MMF je upozorio da se tim dugom treba pozabaviti pre nego što on postane uzrok nove velike globalne finansijske krize.

Takođe upozoravaju da nije problem samo u tome što je dug visok nego i to što on nezaustavljivo i prebrzo raste, a dve trećine toga duga otpada na privatni sektor. Stručnjaci MMF-a smatraju da je upravo dug privatnog sektora najveća opasnost pa bi države trebalo da intervenišu pre nego što bude kasno.

Komentari (1)

TATUM-PARK -NY

07.10.2016 20:07

Infarkt ekonomije izazvao je svet wampira u svojoj pohlepnoj zelji da se ostvari u ulozi Tvorca! Suludu igru su preplatili,i sada u svojoj sumanutosti ne biraju nacin da ponovo uspostave red.Covecanstvu su vec odavno oduzeli sve i napravili ga svojim robljem kojim se igraju po nahodjenju svoje bolesne maste!Ali ponekad im Nebo posalje Igrace koji se ne mogu nadigrati!