Razvod braka
Shutterstock
Razvod braka

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov doneo je odluku da se svi razvedeni parovi u ovoj zemlji pomire jer je razvod prema njegovom mišljenju uzrok socijalnih problema.

Program porodičnog pomirenja primenjuje se od juna, a dosad je 948 rastavljenih parova ponovo spojeno, saoštila je Državna televizija. Kadirov je naredio da se mere striktno sprovode.

- Moramo da osvestimo ljude, da im kažemo i objasnimo im. Moramo da vratimo žene koje su napustile svoje muževe i da ih ponovo spojimo. To je prioritet - poručio je lider Čečenije.

Kao dodatni razlog sprovođenja nesvakidašnjeg plana naveo je i to što su "deca koja rastu sa oba roditelja manje podložna terorizmu kada odrastu".

Program je u velikoj meri već primenjen, ostalo je još 50-tak razvedenih parova koji moraju da se "ponovo spoje".

U praksi to izgleda ovako: bivši supružnici se najprije sastaju sa verskim vođama koji ih ubeđuju da se vrate nekadašnjim partnerima, a onda se vraćaju zajedničkom životu.

Prema riječima Rastama Abazova, direktora Odeljenja za odnose sa religijom i socijalnim centrima, program se sprovodi bez ikakvih problema i veliki broj građana podržava Kadirovu odluku. Ima i onih koji je ne odobravaju, a među njima je veliki broj žena koje su izjavile da su se razvele jer su bile sigurne da njihov brak ne može da funkcioniše. Neke među njima su poručile da su se suprugu vratile isključivo zbog dece.

O programu Kadira pišu brojni mediji, među kojima je i britanski "Independent".

Kadirov je od 2007. predsednik Čečenije, pre toga je od 2005. do 2007. bio premijer. Od 1996. je u braku sa Medni Musaevnom Kadirov, dizajnerkom i direktorkom modne kuće "Firdaws", sa kojom ima osmoro dece.

Komentari (1)

Kajl

29.08.2017 19:53

Tamo u Čečeniji nema kao u Srbiji, ono, prijavi muža, oteraj ga na robiju, zabrani mu pristup kuci i nastavi da se kurvaš. Tamo ce preljubnica izgubiti glavu kao od šale, ako je ne daj Bože uhvacena.