škola deca učenici đaci
Profimedia.rs
Đaci

Kostadin Kamenov

Uniforme će biti obavezne za sve, Foto: Kostadin Kamenov

Tri nedelje pred početak nove školske godine, škole se pripremaju za dolazak đaka, ali i brojne izmene koje ih očekuju. Jedna od većih jeste da će elektronski dnevnik od jeseni imati 200 škola.

Kako je prethodno objavio ministar prosvete Mladen Šarčević, ova izmena doprineće smanjenju administracije za prosvetne radnike, lakšem

I nastavnici će morati da uče

Prvi će usavršavati nastavnici fizičkog, koje očekuje predavanje zdravstvenog vaspitanja. Sledeći su nastavnici tehnike i tehnologije, koji moraju biti obučeni za lekcije o preduzetništvu, a potom će nastavnici informatike morati da savladaju progamiranje, koji je sada deo nastavnog sadržaja.

pristupu informacijama o svom detetu za roditelje, a predstavlja i kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu.

Prethodnih meseci đaci i njihovi roditelji izjašnjavali su se o uvođenju uniformi u osnovnim školama, a 55 odsto njih podržalo je ovu ideju. One će, međutim, biti obavezne i za one koji su se izjasnili protiv, ali ih svakako neće dobiti svi u isto vreme.

- One škole koje su to prihvatile, sprovode određene postupke izbora i nabavke i u njima će biti uvedene. Namera je da sve osnovne škole imaju uniforme, ali naravno ne od prvog septembra, već je plan da se uvode sukcesivno i da se rešava problem finansiranja za decu iz materijalno ugroženih porodica - kažu iz Ministarstva prosvete.

Kako je jedna od zamisli da uniforme šiju srednje tekstilne škole, radi se i na njihovom povezivanju sa osnovnim školama.

Najviše izmena za petake

Buduće petake očekuju tri redizajnirana predmeta – “fizičko i zdravstveno vaspitanje”, “tehnika i tehnologija” i “informatika”. Međutim, promenama tu nije kraj, jer će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i “preduzetništvo i finansijska pismenost”.

Opremanje škola

Ministar Šarčević nedavno je istakao da je internet konačno stigao do svih škola, kao i da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole.

- U poslednja dva meseca opremili smo više od 40 škola računarskom opremom i ovih dana u škole u Srbiji stiže još 700 računara. Iz sredstava oportuniteta opremljeno je 10 škola, velika je i pomoć društveno odgovornih kompanija. Mnoge kompanije su već donirale računare školama. Nastavićemo da opremamo škole računarima, ne samo zbog nastave informatike, već i zbog ukupnog povećanja digitalnih kompetencija svih zaposlenih u školama - objasnila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Tim povodom narednih nedelja počeće obuke za nastavnike izmenjenih predmeta, za koje su usvojeni novi nastavni planovi i programi.

Kada je reč o predmetu “tehnika i tehnologija”, kako je nedavno objasnila pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković, novina je u sadržajima vezanim za preduzetništvo kao važnu kompetenciju.

- U samom predmetu podstiče učenike na projektno planiranje, razvijanje od ideje do proizvoda i njegovog plasmana, učenje praktičnim veštinama, takođe, u okviru ovog predmeta učenici će sticati znanja i o modernim tehnologijama – rekla je Nedeljković.

Takođe, predmet “fizičko vaspitanje” dobija nove nastavne sadržaje iz oblasti zdravstvenog vaspitanja, važne za pravilan rast i razvoj učenika, kao i sticanje opšte zdravstvene kulture.

- Uvodi se i dodatna aktivnost koja je obavezujuća za učenike i nastavnike pod nazivom “obavezna fizička aktivnosti” (čas i po nedeljno), koju škola planira u okviru godišnjeg plana i realizuje u skladu sa prostornim i ljudskim resursima, poštujući najbolji interes dece - navela je Vesna Nedeljković.

Komentari (17)

DRITA

13.08.2017 08:49

KO IM KUPUJE UNIFORME? SVI VOZAČI GSP UNIFORME I GDE SU A PLACENE? KO JE VLASNIK FIRME ZA UNIFORME?

Goran NP

13.08.2017 10:43

Moje nece nositi uniformu, zar jos i ta globa!

ja

13.08.2017 11:36

@Goran NP - Ja kupovati uniformu neću neka mu kupi škola,ma ajde bre više

stefan

13.08.2017 11:16

uniforme ce kupovati roditelji normalno je da deca nose uniforme jer tako se ne bi ispevali deci koja nemaju para pa idu iscepani i prljavi

Uf a dete ce

13.08.2017 13:59

@stefan - uniformu u ranac i tek u školi na sebe!

Điđi

13.08.2017 12:37

PRAVA STVAR,malo discipline nije na odmet.. I ovako nam je poremecen sistem vrednosti,siguran sam da pedagozi gledaju decu i kroz oblacenje a ne samo kroz znanje..

Сале

13.08.2017 12:44

Празно просеравање властодржаца

Kako prazno

13.08.2017 13:58

@Сале - kada udara po dzepu? Dzep je narodu davno prazan.

Goran NP

13.08.2017 13:20

Hoce li nositi i opanke umesto patika da ne bi bilo razlika? Dokle vise ova izivljavanja....

Šojke

13.08.2017 13:57

@Goran NP - Pomrli opančari!

Aleks

13.08.2017 14:20

Ja radim i nosim uniformu ali mi tu uniformu firma dodeljuje ne placam je ja....kad deci bude skola davala uniforme bez placanja roditelja tad ce moja deca da ih nose....inace nemam nista protiv uniformi ali nek idu o trosku drzave...

To ALEKSA

13.08.2017 15:13

@Aleks - tako treba a ne da nam stalno neko nešto smišlja i traje 3 meseca.

Maja

13.08.2017 15:35

@Aleks - Ja sam nosila uniformu u Titovoj Jugoslaviji i nije bila o trosku drzave, nego su nam te kecelje , tada tako zvane, kupovali roditelji! Tako da ce i tvoje dete nositi, i ti ces platiti!!!!

Тртрћко

14.08.2017 07:09

@Aleks - Мајо,у Титино време није била обавезна униформа.Ја у то време нисам носио никакву школску блузу.О Тити сам учио оно што о њему није било истина.Као петак од мога деде по оцу сазнајем ДА ЈЕ ,,ОНА,, У БЕОГРАДУ БИО АУСТРОУГАРСКИ КАПЛАР!Да се борио против српске војске и да је његова регимента чинила злочине по западној Србији.На другом фронту борио се и Титин исписник са именом Адолф Хитлер.И када сам то питао наставницу настала је паника у школи.Директор није смео да ме ни мрко погледа!Зашто?

Miki

13.08.2017 15:04

Treba svi da nosimo uniforme i onda cemo biti"jednaki" naoko. Kakva genijalna ideja JPM.

cica

13.08.2017 19:45

Prestanite vise da podrzavate decu koja bi u skolu da idu kao na splavove. Takvi roditelji podsticu njihov neukus i smisao za lepo i kulturu oblacenja u raznim prilikama

Marija

14.08.2017 08:33

Ako su ovo najvazniji problemi koje treba resiti u obrazovnom sistemu, blago nama. Ma, platicemo sve. Imamo. Plate su nam evropske. A vi sedite u svojim foteljama i smisljajte nove izdatke kako bi ste ostavili trag u istoriji skolstva. Izmisljajte svrhe. Pomozite jos malo onoj manjini koja nije shvatila da ovde nema buducnosti. Hvala vam.