F-16
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, 12. oktobra u region su stigli američki jurišnici A-10. SAD će uskoro tamo rasporediti borbene avione F-15, F-16 i F-35.

Publikacija navodi da je Vašington odlučio da pošalje vojne avione kako bi odvratio Iran i militantne grupe koje se protive Izraelu od pridruživanja borbi.

Visoki zvaničnik američke odbrane, kojeg citira Air Force Times, primetio je da Sjedinjene Države bezuslovno podržavaju odbranu Izraela.

Ranije je udarna grupa nosača aviona Džerald R. Ford stigla u istočni deo Sredozemnog mora. Takođe, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi najavio je slanje drugog nosača aviona Dvajt Ajzenhauer u Sredozemno more.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova napomenula je da izjava Sjedinjenih Država o slanju nosača aviona bliže zoni palestinsko-izraelskog sukoba ukazuje na rizike uključivanja trećih zemalja. Prema njenim rečima, takav razvoj događaja mogao bi da nosi dugoročne i „veoma ozbiljne posledice i za region i za svet“.

Ruski predsednik Vladimir Putin je , govoreći 11. oktobra na sastanku Ruske energetske nedelje, istakao da je pojavljivanje američkih nosača aviona u Sredozemnom moru element političke podrške i da može dovesti samo do eskalacije situacije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading