Svađa Posvađani par Razmirice
Shutterstock
Svađa Posvađani par Razmirice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Marina N. (34): Živimo sa njegovim roditeljima pod istim krovom. Sa svekrvom ne mogu da izađem na kraj. Ona nam se meša u brak, u naš odnos, u odgoj deteta, sve do toga šta ćemo da jedemo? Moj suprug ne sme da joj pisne i mene krivi za sve. Šta da radim? (U braku četiri godine)

- U ovim situacijama muškarac je često rastrzan između majke i svoje porodice, bezuspešno pokušavajući da udovolji i jednoj i drugoj strani tako što izbegava svaki konflikt. Pošto je to nemoguća misija, u vama traži krivca. Od vašeg muža očekuje se da postavi zdrave granice prema svojim roditeljima. On mora da razgovora sa svojom majkom. Krajnje je vreme da vas on zaštiti i time popravi atmosferu u kući. Roditelji se neretko mešaju u brak iz najbolje namere, ali nisu svesni problema koje mogu da stvore. Učinite sve što možete da budete ekonomski u stanju da živite sami. To ima svoju cenu, ali ćete time dobiti svoj mir.

Pitajte Nebojšu!

Imate li nesuglasice u braku i treba vam savet? Pošaljite pitanje bračnom savetniku Nebojši Saviću na mejl adresu „redakcija@alo.rs“ i ukratko objasnite problem, uz to navedite i koliko ste godina u braku i da li imate decu. Odgovori na vaša pitanja biće objavljivani u dnevnom listu „Alo!“ i na portalu „alo.rs“ svakog ponedeljka. Bez brige, sve je anonimno.

Branko L. (37): Volim puno svoju suprugu, ali otkako smo se uzeli, ona više ne vodi računa o sebi. Ugojila se, zapustila i nema volju ni želju da se dotera, čak ni kada idemo u goste. To mi smeta i ne znam kako da joj kažem, a da je ne uvredim. (U braku tri godine, bez dece)

- Morate da razgovarate sa suprugom, ali je tada nemojte kritikovati, osuđivati i biti negativni u vezi s njenim izgledom. Najvažnije je da blago govorite istinu, a žena će prepoznati vaše iskrene namere. Objasnite joj da iako vas je osvojila, igra još nije gotova i da je potrebno da i dalje jedno drugo zavodite i budete privlačni i lepi. Žena je ogledalo svog muža i pronađite način da je motivišete - zajedničkim odlaskom u teretanu ili je iznenadite posetom salonu lepote.

Slavica K. (46) Suprug ne podržava moje stavove po pitanju vaspitanja dece. Sve što im ja zabranim on im dozvoli i tako narušava moj autoritet kod njih. Ona me više ne shvataju za ozbiljno. Kako da rešim ovaj problem? (U braku 15 godina, dva tinejdžera)

- Vaš muž ne čini uslugu vašoj ako im sve dozvoljava, jer želi da bude kul roditelj. Izostanak zdrave discipline može da bude prepreka u formiranju zdravog karaktera i navika dece, a kako rastu sve će više koristiti vaše neslaganje i imaće prostora za manipulaciju. Zato je važno da se što pre usaglasite i napravite kompromis u stavovima. Prilikom donošenja neke odluke, prvo se dogovorite nasamo vi i vaš muž. Deca moraju da vide da ste jedinstveni i da vaš muž ceni vaše mišljenje. Samo tako ćete povratiti roditeljski autoritet.