Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i pešadije
Tanjug/Ministarstvo odbrane 16-1
Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i pešadije

Tanjug/Ministarstvo odbrane 16-1

Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i pešadije, Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović podsetio je na slavnu vojničku istoriju srpskog naroda i značaj Topličkog ustanka koji je njen važan deo.

"Nažalost, od tadašnjih do današnjih generacija, stradamo ponovo, bombarduju nas, a mi završavamo tragično. Samo u Drugom svetskom ratu dva puta smo bombardovani, od neprijatelja i od saveznika. U NATO agresiji - 78 dana. Kada dođe do rata, mi se setimo Boga i Vojske", rekao je Simović.

Ako bi se, dodao je, Boga i Vojske češće setili pre rata, postoji mogućnost da ne dođe do rata, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Svaki oficir ili podoficir, građanin i civil, koji je u ratu izgubio ili imao ranjenog vojnika, neko kome je stradao brat, drug ili prijatelj, nikada rat poželeti neće, jer rat ne donosi sreću nikome", naglasio je general Simović, ali je dodao da svi oni koji nose vojničku uniformu uvek trebaju da budu spremni za rat i, ako treba, na žrtvovanje.

Prema njegovim rečima, pripadnici Kopnene vojske dostojanstveno dočekuju svoj dan i Dan pešadije "ponosni na svoje pretke i srećni što im je Bog dao priliku da osećaju i vole srpsku vojsku", koja se sada modernizuje, i da budu sa njom.

Oni su, dodaje, "željni i dalje modernog naoružanja, svesni političko bezbednosne situacije u državi, željni boljeg standarda koji dele zajedno sa građanima Srbije i odlučni da ostanu deo stroja koji je garant mira i bezbednosti Srbije i Balkana".

"Kopnena vojska Vojske Srbije je vojska svih građana Srbije bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost", naglasio je Simović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, predstavnici Grada Niša, lokalnih samouprava, verskih zajednica i drugi gosti.

Na početku svečanosti, pročitana je čestitka predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana Kopnene Vojske i Dana pešadije.

Održana je i ceremonija svečanog uručenja odlikovanja koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije.

Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i pešadije

Tanjug/Ministarstvo odbrane 16-1

Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i pešadije, Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Predsednik Srbije odlikovao je 49 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti zemlje, a odlikovanja je uručio izaslanik predsedika Republike Nikola Selaković.

Prenoseći pozdrave i čestitke predsednika Vučića odlikovanima, Selaković je istakao da dodeljena odlikovanja oslikavaju bogatu vojničku karijeru kroz koju su prošli pripadnici Vojske Srbije službujući u garnizonima širom bivše SFRJ, SRJ i sada Republike Srbije.

Praznik je svim pripadnicima Kopnene vojske čestitao i ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da su oni deo najslavnije srpske tradicije.

"Kopnena vojska je naš najbrojniji deo, ne samo najbrojniji deo naše armije, ona je ono na šta se svi oslanjamo, ona je ona koja je u stanju da zaštiti čitavu teritoriju Republike Srbije i ona je deo naše najslavnije tradicije. Svi pripadnici Kopnene vojske znaju da je razlog njihovog postojanja očuvanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije, ustavnog poretka, i iznad svega - naše slobode", rekao je Vulin na akademiji u Nišu.

U umetničkom delu svečanosti, nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", dramski umetnici niškog Narodnog pozorišta i brojni vokalni solisti.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na dan kada je, 1914. godine, počela bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu - Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.