Priština
Profimedia.rs
Priština

Profimedia.rs

Priština, Foto: Profimedia.rs

Novinar “Njujork tajmsa” Endrju Testa, koji je odatle izveštavao tokom NATO bombardovanja, posetio je ponovo Kosovo i u pokušaju da sazna kako se tamo danas živi, dobio interesantne odgovore.

Kosovo je, naime, danas jedina "zemlja" u Evropi bez liberalizacije viza, što umnogome ograničava putovanje sa prostora na kojem je, prema podacima Svetske banke, čak 70 odsto stanovnika mlađe je od 35 godina. Čak je i kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju nedavno odbijena viza za Veliku Britaniju, a pre toga iz istog razloga nije mogao da poseti ni SAD.

Zatvoreni u svojevrsni geto, pritisnuti malim platama, nezaposlenošću i privredom koja stagnira, Kosovari prvu deceniju od samoproglašenja nezavisnosti obeležavaju s rezignacijom.

"Kunem se Bogom, da nije svih onih koji su položili svoje živote za ovo, rekao bih da se vratimo onome što je bilo pre. Imali smo bolji život i više mogućnosti", reka je novinaru “Njujork tajmsa” Endrjuu Testi jedan Kosovar koji je želio da ostane anoniman zbog straha da ga ne proglase izdajnikom.

Na pitanje kako se oseća povodom godišnjice takozvane nezavisnosti, jedna Kosovarka odgovorila je jednostavno: "Pa, ne pitaj!".

Testa konstatuje da su na Kosovu u međuvremenu popraljeni putevi, kao i da su nikle ogromne benzinske pumpe i tržni centri, korupcija problem zbog kojeg sve više Kosovari s nostalgijom gleda na neka stara vremena.

Komentari (8)

gidra od svedske

16.02.2018 20:39

ne postoji idealna drzava niti ce ikad postojati.samo je jednom ,,veliki manitu,, hodio kosovom i nece nikad vise.ko vam je kriv sto ste glupi pa niste znali ici sami kroz zivot dostojan coveka.ovce jesu za sisanje i kada ste glupaci i treba vas sisati od djevdjelije do triglava.ljubite pos...e rukice vasoj trojci pastira i bice tj.mora biti bolje za 99 godina.jednom ste bili ljudi al" to bese nekad davno.

Сараџогла

16.02.2018 20:40

За Србијом пате шиптари а не албанци!Шиптари су српскога рода чији преци су прешли у ислам под морањем или из користи.Они данас живе као робови албанске мафије а наша власт ништа не предузима да то објави целом свету!Зна се да је прадеда Хашиш Тачија био поп православни Радосав Даниловић са славом Митровдан и у ислам је ПРЕШАО ИЗ КОРИСТИ са новим именом Јусуф.Намерно пустивши насељавање албанаца аустроугарски каплар Јозеф Броз Тита спречио је тиме да се шиптари врате своме српскоме роду?

Slavica

17.02.2018 00:09

Lepa ova brda oko moje Pristine,sanjam je cesto.

Esad

17.02.2018 00:44

Jes u Jugi ,Srbiji se nije moralo nista placat sve je bilo dzaba a sada se sve placa,zato im je lose. Treba da im bude jos gore i zabraniti im da uzimaju nase pasose i ako naprave neku glupost u EU zatvoriti ih na 10g .

Dingo

17.02.2018 07:58

Samo zadovoljavanje... Iz Srbije Srbi bežu... Naravno san je džabe ne košta ništa... Sanjajte moji Srbi sanjajte...

Dragan

17.02.2018 09:44

@Dingo - Ako bezu nepismeni kao ti neka samo bezu. Takvi Srbiji nisu ni potrebni.

Luka

17.02.2018 12:50

@Dingo - Iz Hrvatske, Hrvati bežu. Iz Rumunije, Rumuni bežu. Iz Bugarske bežu, iz Bosne, Madjarske, Slovačke....A gde bežu? Pa, tamo gde su velike plate, u Nemačku, Belgiju, Švajcarsku, Holandinu... Idu za većom platom.

kobasica srbije

17.02.2018 08:52

Bila su to super vremena sediš kući šancaš decu, ne plaćaš ni struju ni vodu ni komunalije a država izdržava taj projekat bubrega u loju, sad došlo realno vreme sve se plaća, sad ćete i vi ko Srbiji dvoje jedno ili ni jedno.