Suzana Paunović, Kancelarija za ljudska i manjinska prava
alo.rs
Suzana Paunović, Kancelarija za ljudska i manjinska prava

alo.rs

Suzana Paunović, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Foto: alo.rs

 

Osnovi po kom su koordinatori za romska pitanja u jedinicama lokalne samouprave angažovani su različiti (ugovor o radu, ugovor o delu, volonterski ugovor, odlukom), a razlikuju se i nazivi njihovih radnih mesta.

Finansiranje ovih poslova nije jednoobrazno, pa se neki kooridnatori finansiraju iz budžeta JLS, drugi preko projekta OCD ili međunarodnih organizacija ili neki drugi način.

Neujednačena praksa dovodi i do nejednakog položaja romskih koordinatora ali i do nemogućnosti kontinuiranog i kvalitetnog obavljanja poslova.

Paunović je navela da je Kancelarija, kao vid podrške opštinama i gradovima, uradila ujednačavanje i standardizaciju opisa poslova koordinatora za inkluziju Roma.

Neka od zaduženja koorinatora odnose se na komunicikaciju i posredovanje između romske zajednice i lokalne administracije, pružanje podrške organizacijama civilnog društva koje se bave uključivanjem i unapređivanjem romske zajednice na lokalnom nivou, pospešivanje međusektorke saradnje pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatorki sa predstavnicima Centra za socijalni rad, filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje i organizacijama civilnog društva ali i podrška lokalnoj samoupravi u razvoju i sprovođenju politika i programa inkluzije Roma u skladu sa nacionalnim i lokalnim strateškim okvirom.

Tagovi