Vitamini lekovi zdravlje tablete
Shutterstock
Vitamini lekovi zdravlje tablete

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako većina naučnika smatra da je homeopatija gubljenje vremena, većina korisnika iste se kune u rezultate.

Svoju "popularnost" homeopatija duguje činjenici da je sa njenom praksom počelo u 18-om veku, kada rezultati lečenja, tada standardnim medicinskim tretmanima nisu davali bolje rezultate. Pa tako ako je pacijent mogao da bira između homeopatije ili puštanja krvi, radije se odlučivao za homeopatske tretmane koji nisu invazivni, piše "Science Alert".

Danas, kada imamo mnogo naprednije i delotvornije medicinske terapije, znamo da je postotak izlečenja homeopatijom mnogo manji od standardnih medicinskih tretmana. Ali je i dalje tržište homeopatskih proizvoda i tretmana ogromno, pa se predviđa da će 2024. godine iznositi oko 17 milijardi dolara.

Pošto je glavni način delovanja homeopatskih lekova isti kao i placebo, udruženje veterinara SAD je pre par godina izdalo saopštenje vlasnicima kućnih ljubimaca, da ne preporučuje da ih leče homeopatski, pošto kod životinja nema efekta, a samo može da pogorša tok bolesti.

Ipak, i pored osporavanja delovanja, možemo nešto i da naučimo od homeopatije.  Briga i interesovanje koje homeopate pokazuju prema svojim pacijentima, često nudi bolje iskustvo od osećaja "pokretne trake", koje možete dobiti kad posetite, uvek prezauzetog lekara opšte prakse.

I kako kažu iz tima koji stoji iza ovog videa "Vera može pomerati planine, ali šećerna vodica ne može da izleči rak".

 

 

Komentari (1)

gggg

02.03.2018 14:26

Lose o homeopatiji pisu farmaceutski mafijasi. kakav placebo efekat, to su budalastine.Bebama pomaze,one nemaju pojma sta im se daje. Meni je homeopatija mnogo pomogla. Zahvaljujuci tome, ja sam veoma dobro.