Leonardo rešava derbi
A. Dimitrijević
Leonardo rešava derbi

A. Dimitrijević

Leonardo rešava derbi, Foto: A. Dimitrijević

Pobeda za crno-bele koja je ih je približila "večitom rivalu" na šest bodova zaostatka, ali mnogo važnije od tog podatka po Partizan jeste činjenica da su savladali najljućeg protivnika u svim okvirima domaćeg takmičenja.

U prvom poluvremenu Partizan je bio znatno inicijativniji, ali uprkos tome nije viđena lepota fudbala. Crno-beli su imali tri obećavajuće prilike, a gosti samo jednu. Prvo uzbuđene viđeno je u desetom minutu kada je Mihajlo Ristić na ivici kaznenog prostora oborio Marka Jevtovića, a Mažić signalizirao slobodan udarac, ne slušajući fudbalere i navijače Partizana koji su tražili jedanaesterac.

Leonardo je izveo slobodnjak pored živog zida, a lopta je pogodila spoljni deo mreže. Zatim je još dve prilike imao Đurđević, a prvu šansu crveno-beli su stvorili u 30. minutu kada je Srnić pokušao iskosa iz teške pozicije da iznenadi Kljajića, ali nije se dao mladi Partizanov golman.

U drugom poluvremenu utakmica je dobila malo brži ritam. Zvezda je uspela da se probudi i da stvori nekoliko dobrih šansi, a u ranoj fazi drugog dela meča najbolju priliku imao je Uroš Đurđević kada je glavom pogodio prečku posle centaršuta Alena Stevanovića.

Do kraja meča stidljivo su napadali i jedni i drugi, kao da su obe ekipe bile zadovoljne remijem. Ipak, Partizan je za nijansu bio konkretniji, a inicijativu iz čitavog meča krunisao je debitant u derbiju, Brazilac Leonardo koji je zatresao mrežu u 89. minutu utakmice.

Sjajna akcija krenula je od kapitena Saše Ilića koji je odlično podigao loptu u kazneni prostor, onda ju je Nikola Đurđić glavom doturio ka Leonardu, a ovaj u padu zakucao loptu u mrežu Manojlovića za muk navijača na severnoj tribini i radsost i delirijum "grobara".

Posle devetog kola Superlige Partizan se ovom pobedom približio "večitom rivalu" na šest bodova zaostatka, a oboj pobedi crno-belih radovaće se i Vojvodina koja će u nedelju imati priliku da trijumfom nad čačanskim Borcem izbije na čelo tabele.

DRUGO POLUVREME:

94. minut - Kraj meča, Partizan

92. minut - Ruiz je u prilici, izleteo je Kljajić, ali Milenković je odlično sprečio Zvzedinog vezistu da postigne gol.

89. minut - Goooooool! Leonardo dovodi Partizan u vođstvo! Sjajna akcija. Saša Ilić je podigao loptu u kazneni prostor, Đirđić je doturio glavom ka Leonardu, a oba je iz polumakazica zakucao u mrežu.

84. minut - Prekid za Zvezdu, Ristić je centrirao, ali lopta je preletela ceo kazneni prostor.

81. minut - Leonardo pogađa živi zid... Zastao je dah za trenutak navijačima gostujućeg tima.

80. minut - Nova opasna situacija pred golom Zvezde. Faul za Partizan sa desne strane na dvadesetak metara.

77. minut - Poslednja izmena za Partizan. Najzapaženiji igrač derbija Uroš Đurđević napušta teren, a umesto njega u igri je kapiten Saša Ilić, koji je odmah po ulasku dobio traku oko ruke koju mu je prosledio Vulićević.

70. minut - Prva izmena u redovima Crvene zvezde, umesto Bijeire u igru je ušao Plavšić.

65. minut - Nikola Đurđić, koji je maločas ušao umesto Božinova imao je priliku da matira golmana Crvene zvezde, ali mu je lopta posle centaršuta iz kornera, prešla preko noge...

59. minut - Šansa za Partizan, prečka! Uroš Đurđević se još jednom našao u prilici. Stevanović je centrirao, a Đurđević glavom pogodio gornji deo prečke. Sreća za crveno-bele.

57. minut - A onda ofsajd i na drugoj strani. Đurđević je izuzetno aktivan na ovom meču, a utakmica je dobila nešto brži ritam nego u drugom poluvremenu.

Večiti derbi

A. Dimitrijević

Večiti derbi, Foto: A. Dimitrijević

55. minut - Imali su crveno-beli još jednu priliku, ovog puta iz kontre, ali Ruiz je bio u ofsajdu.

52. minut - Još jedan pokušaj za Zvezdu. Ristić je odlično probio po levoj strani i ušao u kazneni prostor, ali je potom Vijeira šutirao visoko preko gola.

50. minut  - Kanga je šutirao sa dvadesetak metara, ali Kljajić je bio na mestu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme, nadajmo se da će biti bogatije akcijama i šansama. Izmena za Partizan - Alen Stevanović je ušao u igru u mesto Nemanje Mihajlovića.

U siromašnom prvom poluvremenu, Partizan je imao veću inicijativu. Nije viđena neka posebna lepota fudbala, a u prvih 45. minuta crno-beli su imali tri poluprilike, dok je Zvezda jednom poklušala da ugrozi gol Filipa Kljajića.

Večiti derbi

Marko Metlaš

Večiti derbi, Foto: Marko Metlaš

45. minut - Kraj prvog poluvremena!

40. minut - U prvih pola sata Partizan je imao inicijativu. Zvezda se malo probudila pri kraju poluvremena, ali i dalje nema neke lepote fudbala ni sa jedne, ni sa druge strane...

30. minut - Srnić šutira ka golu iz teške pozicije, Kljajić brani, nije dao da ga iznenadi Zvezdin vezista...

27. minut - Još jedan slobodan udarac za Partizan... Uigrana kombinacija Leonarda za Đurđevića, ali nekadašnji kadet Crvene zvezde ponovo je neprecizan.

25. minut - Konačno jedan pojušaj šuta. Uroš Đurđević je tukao iskosa sa desne strane, ali lopta je prošla nekih dva metra pored stative.

20. minut - Osim Leonardovog slobodnjaka, nijedne prave prilike na meču nije bilo.

11. minut - Leonardo šutira pored živog zida, ali lopta pogađa spoljni deo mreže. Velika šansa za domaćina otišla je u nepovrat.

10. minut - Faul za Partizan na ivici kaznenog prostora... Opasno je po gol crveno-belih. Ristić je nepropisno uklizao Marku Jevtoviću. Žuti karton dobija zamenik kapitena Crvene zvezde.

5. minut - Na samom početku nema opasnih šansi ni sa jedne strane. Što bi se reklo, početno opipavanje pulsa.

18.02 - Kratko se čekalo, počela je utakmica...

18.00 - Fudbaleri su na terenu, čekaju da Mažić da znak za početak meča, ali sačekaće se par trenutaka da se raziđe dimna zaveza koja dopire sa severne tribine.

17.25 - Igrači obe ekipe su na zagrevanju na terenu. Navijači Partizana su se usmerili ka sudiji Miloradu Mažiću. Pevaju: "Hoćemo penal za Zvezdu".

17.20 - Obelodanjen je i sastav crno-belih. Nikolić se odlučio za igru sa dva špica (Božinov i Đurđević, koji će debitovati na derbijima), dok je šansu u veznom redu dobio Marko Jevtović. Nikola Milenković je još jedan debitant koji igra na poziciji štopera.

Partizan (4-1-3-2): Kljajić - Vulićević, Balažic, Milenković, Miletić - Everton - Leonardo, Jevtović, Mihajlović - Đurđević, Božinov

17.10 - Još jedna tuča u gradu. Ovog puta navijači Crvene zvezde sukobili su se najpre sa pristalicama Partizana, a onda i sa policijom.

17.05 - Poznat je sastav Crvene zvezde.Golman Manojlović dobio je šansu u odnosu na Kahrimana kojem Božović nije oprostio pojedine kikseve u poslednje vreme, među kojima je i onaj iz prethodnog derbija kada mu je posle Evertonovog šuta lopta prošla kroz ruke. Ristić će prvi put biti kapiten na derbiju, a debitovaće Poletanović, kao i stranci Kanga i Ruiz.

150. Večiti derbi

Marko Metlaš

Detalj sa 150. Večitog derbija, Foto: Marko Metlaš

Crvena zvezda (4-2-3-1): Manojlović - Petković, Luković, Le Talek, Ristić - Donald, Poletanović - Srnić, Kanga, Ruiz - Ugo.

*******************************************************************************

Adrenalin je napumpan, raste emotivni naboj, obe strane su naelektrisane i spremne za salavlje... Ko će to biti - crveno ili crno-bela strana deo Srbije...

Ovo je formalno utakmica devetog kola Superlige Srbije u kojoj se sastaju Partizan i Crvena zvezda. Ipak, već 152. put svako zna da to nije tako... Ovo je više od utakmice, koje god kolo da je u pitanju, kakvo god stanje bilo na tabela, u kakvoj god formi bile ekipe, da li je titula rešena ili ne...

Ovaj derbi počinje nešto ranije, u periodu kada sezona nije odmakla daleko. Kad god da se igra, u bilo kojem godišnjem dobu, na bilo kom stadionu, cilj obe ekipe i navijača dobro je poznat - pobetiti "večitog rivala" jer je to duševna hrana večini srpskog stanovništva.

Vežite se, polećemo... Počinje praznik srpskog fudbala...

Komentari (2)

NOLAN SMIT

17.09.2016 19:45

SRAMNO KOMENTARISANJE MEČA SRAMNOG FRANJEVCA SA ARENE.KAKAV OLOŠ.

...sram ih bilo.

17.09.2016 20:13

Pretuku mladića na ulici, i tako ga ostave, ne znam da li se desilo i neko ubistvo??? dok je partizan "igrao"...To i zveri neće da urade! Znači da je ova ljudaka nakaza zvani navijač gori od najgore zveri. Sledi drastična kazna zbog parole koju UEFA ne prašta... zomolio bih tu istu UEFU ( pošto ovde punoglavci peru pare,a kvazi navijaće se lemaju do smrti DA UKUNE LAKRDIJU U SRBIJI ZVANU FUDBAL i oštro kazni ko se njime bavi od navijača trenera do samih tzv. fudbalera???!!!