Nejmar
Epa

 

Nejmar

Epa

Nejmar, Foto: Epa

Tokom duge istorije najvećih transfera malo je poznato ko je bio prvi igrač koji je promenio klub, a da je novi poslodavac morao da ga kupi.

Verovali ili ne, sve se dogodilo davne 1893. godine, kada je Aston Vila kupila napadača iz Škotske i člana Vest Bromič Albiona Vilija Grousa, i to za tadašnjih 100 funti! Ovaj transfer dogodio se osam godina pošto je fudbal postao profesionalni sport u Engleskoj.

Johan Krojf

AP

Johan Krojf, Foto: AP

Prvi svetski rekord po visini obeštećenja koji je dostigao četiri brojke bio je prelazak Alfa Komena iz Sanderlenda u Mildsbro. Ovaj posao vredeo je okruglo 1.000 funti, a odigrao se 1905. godine.

Sve do 1928. godine čekano je na petocifreni transfer. Iza priče o prelasku Dejvida Džeka iz Boltona u Arsenal je gotovo neverovatna priča. Tadašnji menadžer Arsenala Herbert Čepmen je tokom pregovora sa čelnicima Boltona uspeo toliko da ih napije da su tako nacvrcani pristali da prodaju ovog igrača za 10.890 funti umesto za 13.000, koliko su prvobitno tražili.

Ronaldo

AP

Ronaldo , Foto: AP

Prvi igrač izvan teritorije Velike Britanije koji je mogao da se pohvali titulom svetskog rekordera bio je Bernade Fereira. Fudbaler razornog šuta je 1932. godine prošao iz Tigrea u River Platu za 23.000 funti. Ovaj rekord je ostao zabeležen i kao najdugotrajniji. Naime, čak 17 godina transfer ovog Argentinca bio na prvom mestu.

Pao je kada je Džoni Moris prešao iz Mančester junajteda u Derbi Kaunti 1949. godine za 24.000 funti. Prvi igrač koji je prodat za 100.000 funti bio je Luis Suarez Miramotes. Španca je Barselona prodala italijanskom Interu za 152.000 funti.

U istoriji fudbala zabeleženo je i ime Pijetra Anastasija kao prvog igrača koji je probio granicu od pola miliona funti. Tokom 1968. godine Juventus je kupio ovog igrača iz Varezea.

A onda su cene krenule vrtoglavo da rastu. Iz godine u godinu padali su svetski rekordi, sve do astronomskih 222 miliona za Nejmara.

Komentari (1)

sladjan

06.08.2017 11:23

apsolutno bacene pare jer niko ne vredi vise od100 miliona!!!barsa dobro prosla!a psz opet nece da osvoji ligu sampiona sledece godine!jer se nemoze kupiti bas sve!!!!!!