Branko Ružić
Alo!/Marko Metlaš
Branko Ružić

Alo!/Marko Metlaš

Branko Ružić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Ružić je na petom regionalnom skupu posvećenom digitalnoj transformaciji društva i izazovima četvrte industrijske revolucije naglasio da je reforma javne uprave, jedan od tri kriterijuma evropskog puta Srbije.

Ministar je naglasio i da je zakonodavan okvir temelj sprovođenja digitalizacije na pravi način.

"Zakon o upravnom postupku stvorio je osnove da službenici komuniciraju, a da mnoge usluge stavimo u elektronski oblik. Sa tog aspekta je učinjen veliki iskorak", rekao je Ružić.

Govoreći o dosadašnjim rezultatima u procesu digitalizacije u Srbiji ministar je naveo da se u 54 porodilišta u Srbiji koristi projekat e-beba, kao i da se sprovodi pilot projekat e-inspektor.

Taj projekat će, najavio je Ružić, sledeće godine prerasti u platformu koja će obuhvatiti sve inspekcijske službe u Srbiji što, kaže, olakšati poslovanje mnogim firmama.

"Neće biti neselektivnog obilaska privrednih kompanija jer neko možda ima kapric prema pojedinoj firmi već ćemo imati razmenu podataka i istoriju poslovanja o svakom preduzeću", nažnačio je Ružić.

Naveo je i da Koordinaciona komisija resornog ministarstva pravi analizu stanja na terenu kako bi u sledećoj godini obezbedila tehničko-tehnološka opismenjenost i opremljenost svih inspektora u Srbiji.

Dodao je da je formirana i Nacionalna akademija za stručno usavršavanje koja će doprineti, kaže, da zakoni budu primenjivani na isti način u svakom mestu u Srbiji.

Konferenciju "Beyond 4.0" organizovao je Jadranski savet u okviru projekta "Digitalizacija Jadranskog regiona".