Svađa Prepirka
Shutterstock
Nasilno ponašanje, svađa, reakcija

profimedia

Ne isterujte pravdu po svaku cenu, Foto: profimedia

Neizbežno je da se nekad nađemo u sukobu s najbližima. Kada ste umorni i pod stresom i imate utisak da se ne razumete sa drugom osobom, jednostavno "pucate" i krećete u napad svim rafalima.

Takvi konflikti rezultat su naše intimnosti, a intima je ipak znak ljubavi. Ako verujete u to, tada svaku tešku situaciju u bliskim odnosima možete pretvoriti u još dublju povezanost. Ljubav je naš najbolji učitelj - samo treba da slušae i učie i da uz malo truda sledeću svađu pretvorite u produktivan razgovor s pozitivnim rezultatom.

Slušajte drugu stranu

Kad stvarno slušamo drugu stranu u svađi oslobađamo se predrasuda, zaboravljamo šta je pravo a šta krivo, ne mislimo na prošle greške... Nemojte da upadnete u klopku besa i umesto da slušate što sagovornik hoće da vam kaže samo da biste smislili dobar "kontraudar", slušajte da biste razumeli. Budite stvarno prisutni u svađi, potpuno se prepustite drugome i saslušajte šta ima da kaže, piše Živim.hr.

Zapamtite da i vaša voljena osoba ima svoju viziju stvarnosti koja se možda razlikuje od vaše, ali postoji. 'Zagrebite' ispod površine. Moguće je da druga strana ima neke potpuno druge brige - možda je pod pritiskom zbog posla, možda se oseća nesigurno, ima potrebu za vašom ljubavlju, a sve to ne zna da pokaže. Umesto daljih razilaženja između vas, pomozite jedno drugom.

Pustite ljubavi da vas vodi

U svađama često zauzimamo obrambeni stav. Imamo potrebu da naši argumenti budu snažni, odnosno, da budemo krajnje iskreni, da pobedimo u argumentima. Ali, takve situacije samo vode daljem neprijateljstvu. Samo nas ljubav može ponovno spojiti. Pre nego što krenete u napad razmislite - hoće li vas to što kažete ujediniti ili još više razdvojiti? Neverojatno, ali stvarno je sva moć u vama. Ne zaboravite na ljubav koju delite s partnerom i vodite se njome.

Zdrava veza je naše sigurno utočište

Sami ste zaslužni za svoja osećanja. Savko od nas je jedinstven. Nešto što nas može pogoditi, drugog možda ni ne dotakne. Naše veze su ogledalo onog što je u nama. Ako smo ljuti, umorni, nesrećni, na nama je da to podelimo sa partnerom. Zdrave veze trebalo bi da budu naše sigurno utočište gde možemo da budemo ono što stvarno jesmo. Stoga je normalno da nekad pokažemo i svoju 'mračniju' stranu. Ali ne dozvolite da ona prevlada. I važno je da, iako znamo slabosti jedno drugog, to ne koristimo u svađi, nego da pokažemo razumevanje i uvek se odnosimo s ljubavlju.

Bitan je pravi trenutak

Ne morate uvek da odgovorite na svaku partnerovu reakciju. Verojatno već dobro znate da je pola sata nakon ustajanja nervozan. Da mu tad sve smeta. Pustite ga. Zar nije nekad jednostavnije prećutati tih 15 minuta nego krenuti u napad i započeti bezrazložnu svađu. Posebno nemojte tad krenuti da izvlačite sva neslaganja i probleme koji vas muče zadnjih godinu dana. Naravno, ne gutajte bes nego stvarno pustite. Jednostavno se na neko vreme udaljite. Ako partner nekad ima potrebu da kaže šta ga muči, samo ga saslušajte. Nema uvek potrebe za daljom raspravom. Možda će kasnije biti odlična prilika za dublji razgovor o svemu, a možda je dovoljno da pokažete nežnost i razumevanje.

Bitnije je da ste srećni nego u pravu

Ako vaš partner bira rat umesto mira, probajte da sagledate stvari dublje i da vidite u čemu je problem. Možda vam jednostavno treba neko odvojeno vreme da razmislite o svemu. Bez sumnje, takvi trenuci su vrlo teški, ali ako se obe strane prepuste negativnim osećanjima to je začarani krug iz kojeg se teško izlazi. Svi treba i želimo kraj sebe osobe koje će nam pomoći da napredujemo i kraj kojih ćemo se osećati dobro. Ako postoji duboko nerazumevanje druge strane duboko udahnite i pustite. Nema potrebe da uvek dokazujete da ste u pravu. Pričekajte da oluja prođe i pustite ljubavi da vas vodi.