Inauguracija Hašima Tačija
Printscreen youtube
Inauguracija Hašima Tačija

Printscreen youtube

Inauguracija Hašima Tačija, Foto: Printscreen youtube

Iako je kosovska policija juče saopštila da je preduzela sve neophodne mere za očuvanje javnog reda i mira tokom inauguracije novog

Deda: Gotovo sa suzavcem u parlamentu

Poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Iljir Deda izjavio je da njegova partija više neće koristiti suzavac u u parlamentu, prenela je danas RTK.

"Sa suzavcem je gotovo. Više nećemo videti suzavac u Skupštini, ni sada ni ubuduće", rekao je Deda i naveo da bi lideri opozicionih stranaka trebalo da objasne zašto nisu nastavili putem kojim su krenuli u protivljenju vladi i zašto je došlo do rasprave kad je reč o jedinstvenoj izbornoj listi koja bi obuhvatila sve one koji misle da mogu da pošalju Demokratsku partiju Kosova (PDK) u opoziciju.

predsednika, početak ceremonije nije mogao da prođe bez incidenata.

Nešto pre 11 časova, nepoznati počinioci bacili su suzavac kod Trga Skenderbeg.

Ceremonija je počela u zakazano vreme, uz jako policijsko obezbeđenje. Mere bezbednosti su bile toliko rigorozne da su u centru Prištine morali da budu zatvoreni svi kafići i lokali.

Hašim Tači je prvo sa svojom prethodnicom Atifete Jahjagom izvršio smotru počasne jedinice garde kosovskih bezbednosnih snaga, a ona mu je ona simbolično predala dužnost uručujući mu Ustav Kosova.

Inauguracija na centralnom gradskom trgu protekla je bez prisustva građana, uz jake mere policijskog obezbeđenja.

Tačija je u svom obraćanju rekao da "posle svih bitki za slobodu i nezavisnost Kosova" sledi i zajednička borba za učlanjenje u UN, NATO i EU.

On je obećao da će raditi na afirmaciji Kosova na međunarodnoj sceni na političkom, diplomatskom i socijalnom polju, te da će Kosovo biti deo globalne borbe protiv radikalizma i terorizma.

Tači je istakao da će graditi dobre odnose sa susedima i u tom pravcu istakao da put dijaloga sa Beogradom i ka evrointegracijama mora da se nastavi, ističući da je to nacionalni zadatak i da se ne sme ustuknuti i predati pred mržnjom i razočaranjima.

"“Mi ćemo graditi dobrosusedstvo, dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija treba da pređu iz faze normalizacije odnosa u fazu pomirenja između dve države i dva naroda. Uveren sam da će se pomirenje dogoditi",” kazao je Tači i dodao da će raditi na ekonosmkom razvoju i stvaranju perspektive građanima Kosova istakavši da je "Kosovo domovina svih njegovih građana i da je nakon juče položene zakletve u Skupštini Kosova on zaštitnik kosovskog Ustava".

Obećao je da će, kao zaštitnik Ustava, biti politički nepristrasan i da će ponuditi agendu aktivnog dijaloga između predstavnika naroda bez partijskiih razlika.

"Upotrebiću savetničke instrumente da imamo aktivan dijalog i sa nevećinskim zajednicama", rekao je Tači i istakao da se na Kosovu gradi građanska demokratija.

Tačijev portparol je ranije najavio da će ceremoniji prisustvovati predstavnici 50 zemalja.

"Među njima će biti predsednici država, premijeri, ministri spoljnih poslova i druge visoki zvaničnici", rekao je Tahiri uoči inauguracije.

Predsednik Kosova Hašim Tači se posle inauguracije sastao sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitanović i predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem.

Na Trgu Skenderbeg viđen je albanski premijer Edi Rama i  šef delegacije EU u Prištini Samuel Žbogar.

Poseban program izvela je kosovska Filharmonija a zanimljivo da se program inauguracije pored albanskog prevodi se na srpski i engleski jezik.