Saobraćaj Autoput Gužva
Profimedia.rs
Saobraćaj Autoput Gužva

Profimedia.rs

Ilustruacija: Profimedia.rs

Srbija je samo jedna od 32 evropske zemlje u kojoj će se provesti akcija u okviru međunarodne organizacije TISPOL - (mreža saobraćajnih policija Evrope)

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u ponedeljak 12. marta 2018. godine, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima.

Akcija će biti sprovedena u 32 evropske države (28 država članica EU, Švajcarska, Norveška, Srbija i Gruzija) koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL - (mreža saobraćajnih policija Evrope). Takođe, kontrola saobraćajne policija biće usmerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.

U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Prema publikaciji koju je objavila Svetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto.

Prema današnjim izveštajima sa terena Kolovozi su suvi, vidljivost dobra i saobraćaj se nesmetano odvija, navodi se u saopštenju i dodaje da je moguća usporenija vožnja na prilaznim putevima oko Beograda.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Prema podacima Uprave granične policije, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima zadržavanja su do 30 minuta.

Na teretnim terminalima se na izlazu iz zemlje na graničnom prelazu "Batrovci" i "Šid" zadržavaju oko 120 minuta, dok se na prelazu "Gradina" ova kategorija vozila zadržava oko 60 minuta.

Često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na ulazu i na izlazu iz Mađarske, tada zadržavanja mogu biti višesatna i duža u odnosu na zadržavanje koje vozače očekuje na našim graničnim prelazima, saopštio je AMS.

Komentari (7)

Ivan

11.03.2018 18:50

Pa videla zaba gde se konji potkivaju.U evropu kontrole pa aj i kod nas ,lako je da se kaznjava.bocuc

EU referendum

11.03.2018 19:59

Kakva je ovo prevara??? Jesmo li mi u EU pa da sprovodimo isto sto i oni? Ko je doneo tu odluku? Naderali smo, prava bez obaveza i to smo sami krivi.

vlajo

11.03.2018 21:05

Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.Dodji u Nis da se uveris svaki drugi vozac

Voja

11.03.2018 21:55

Da, otoplilo, izacice paraziti da prikupe malo novca za vlast malo za sebe.

Dusko

11.03.2018 21:55

Uputstvo za sutrasnju akciju: Treba zaustavljati samo vozace koji voze kola starosti preko 20 godina i vrednosti automobila ispod 1000 eura. Oni su puni para, ne vezuju pojaseve, vecina njih imaju ajfone... Za razliku od njih vlasnike skupocenih kola ne zastavljati, oni revnosno vezuju pojaseve, a vecina njih nema telefon i nece razgovarati u toku voznje... Boze me sacuvaj i sakloni...

ZEC

11.03.2018 22:23

Mogu me samo u zatvor da odmaram o njihovom trošku za hranu, pare ne dam a da im radim neću i ŠTA ĆE MI !

makijoca

11.03.2018 23:26

U Evropi nigde policije na putu,kamere ne svakom koraku.Svi poštuju pravila,zato daleko mnogoljudnije zemlje imaju po deset puta manje saobraćajnih nesreća nego mi.