Vatrogasci iz Kraljeva spasavaju zavejane
Nenad Božović
Vatrogasci iz Kraljeva spasavaju zavejane

Nenad Božović

Vatrogasci iz Kraljeva spasavaju zavejanu staricu , Foto: Nenad Božović

Kijamet ne prestaje! Upravo su niske temperature i nove snežne padavine razlog što deca juče nisu krenula u školu u vranjskim opštinama, Goliji, Prijepolju, Užicu, Blacu i Pribojskoj Banji! Raspust je produžen do 16. januara zbog snega i leda u osnovnim i srednjim školama u opštinama Sudrulica,Trgovište i Vladičin Han.

Iako smo očekivali da će već danas uslediti dugoočekivano otopljenje, meteorolozi upozoravaju da nas već u petak očekuje ledena kiša i košava, a od subote i novi sneg.

Policajci spasli mladića u Grockoj

Iznemogli muškarac (26) pronađen je u blizini Grocke u jednoj vikendici bez struje i vode. Policijska i vozila Hitne pomoći nisu mogla da pređu preko nepristupačnog terena, tako da su se policajci iz Grocke pešaka probili kroz smetove do muškarca, koji je na nosilima izveden sa terase vikendice, gde je zatečen smrznut i ukočen.

 

- Najveći oprez potreban je u petak. Biće oblačno u Srbiji, ali će u severnom delu zemlje pre podne padati kiša koja će se lediti pri tlu. Temperature će se kretati od jednog stepena iznad nule, pa do sedam stepeni!

Krajem dana sledi jače naoblačenje, koje će tokom noći doneti kišu i sneg celoj zemlji. U subotu ceo dan sneg.

Temperatura će biti oko nule. U nedelju suvo, ali tokom noći naoblačenje, koje će u ponedeljak ponovo doneti sneg. Tokom cele nedelje će biti oko nule i biće čest sneg - navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Beograd je juče ujutru osvanuo zavejan, a putari na jugu Srbije još muče muku sa mećavom, koja nanosi sneg na kolovoze. Muku muče i na Goliji, koja je pod snegom i ledom. U zaseoku Karalići ljudi strahuju za stoku, jer je temperatura juče bila minus 28 stepeni! Vlastimir Karajlić (65) kaže da svako jutro mora da vodi goveda na izvor
termalne vode kako bi ih napojio jer je u ovom zaseoku sve zaledilo - zemlja, vazduh, voda, potoci, izvori...

Čistač do njih još nije stigao.

Smrzao se u centru Ćićevca

Kako „Alo!” saznaje, telo muškarca D. P. (61) nađeno je u njegovoj kući u centru Ćićevca. Prema nepotvrđenim informacijama, još se ne zna da li je nastupila prirodna smrt, ili se nesrećni čovek smrzao u svom domu. Komšije kažu da je bio samac, socijalni slučaj, a izvesno vreme živeo je bez struje.

- Ne možemo da pokrenemo traktor, ni auto. Sve je zaledilo! Pa čime da očistimo puteve? Vode nema, drvo puca, a sve belo i pod snegom! Ali iz ove kože se ne može. Stisneš zube i gledaš da preživiš - priča on i dodaje da je najteže starima i bolesnima.

Boško Karajlić dodaje da morao da gazi sneg do pojasa kako bi stigao u susret čistaču da preuzme hranu i lekove koje su im poslali iz Ivanjice. Pripadnici vatrogasno-spasiličke jedinice iz Kraljeva juče su spasavali zavejane ljude u selima u okolini Studenice.

U požaru koji je izbio u porodičnoj kući u Kovačima kod Kraljeva život je izgubio M. M. (75), dok je njegova supruga, koja je, inače, nepokretna, spasena. Požar je izbio u sobi u kojoj je bio M. M., kako se pretpostavlja, najverovatnje od kvarcne peći kojom se grejao.

Marić: Nafta za najugroženijie

Podsetimo, u 13 opština u Srbiji proglašena je vanredna situacija, a kako kaže Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, juče je počela da im se doprema nafta. - Počela je preraspodela nafte po njihovim zahtevima, što će im omogućiti da se lakše nose sa nevoljama i angažuju mehanizaciju. Za petak je najavljeno blago otopljenje, koje će trajati nekoliko dana, a onda nas čekaju nove nevolje - kaže Marić. Kako navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sneg se čisti redovno širom Srbije, na terenu je 2.000 radnika i oko 400 mašina