Žrtva: Zoran Cvetković
Privatna arhiva
Žrtva: Zoran Cvetković

Privatna arhiva

Žrtva: Zoran Cvetković, Foto: Privatna arhiva

Kako je za „Alo!” ispričao Zoran Cvetković, jedan od zaposlenih u tom sudu, koji već 39 godina radi na administrativnim poslovima, lično je preživeo pravu golgotu u prethodnih godinu i po nakon što je zatražio status uzbunjivača jer više nije mogao da trpi bahaćenje koje je sa malom grupom svojih lojalnih saradnika zaveo predsednik suda Stanković.

- Sve je počelo kada sam novembra 2015. šefici izvršne pisarnice Borki Stanisavljević ukazao na gomilu nerešenih predmeta i način na koji ih raspoređuje, pa neki radnici dobijaju po 17.000 predmeta, a povlašćeni tri puta manje. Tada mi je rekla da je to usmeni nalog predsednika suda, a kome se ne sviđa, neka ide - objašnjava Cvetković.

On je u svojoj prijavi za mobing detaljno opisao način na koji ga je nakon ove primedbe šefica maltretirala, svakodnevno mu dajući i po nekoliko hiljada predmeta koje je trebalo obraditi, što je fizički nemoguće.

- Takođe me je vređala i nazivala pogrdnim imenima poput „nebulozo”, „idiote”, „neradniče”, a o čemu su pismeno svedočili kolege zapisničari i sudije. Na kraju me je 1. decembra 2015. i predsednik suda Stanković pozvao, izvikao se na mene i na kraju me nasilnički uhvatio za grudi, za revere džempera, i izgurao me iz kancelarije.

Nemajući kud, zatražio sam status uzbunjivača, što je predsednik Višeg suda Dragan Stevanović odbio i prijavu vratio Stankoviću. Obratio sam se tada Visokom savetu sudstva, ali se i ta instanca proglasila nenadležnom - ogorčen je Cvetković.

Predsednik suda: Stojadin  Stanković

Privatna arhiva

Predsednik suda: Stojadin Stanković, Foto: Privatna arhiva

Kada mu je odbijena tužba za mobing, tužio je Stanisavljevićevu za uvredu i u prvostepenoj presudi septembra 2016. ona je proglašena krivom.

- Međutim, sudija Marija Janićijević, koja je ljubimica predsednika Stankovića, inače poznata po golišavim fotografijama na društvenim mrežama, donela je presudu da se Borka osudi samo na uslovnu od tri meseca zatvora, s tim da se kazna neće izvršiti ako se isto krivično delo ne ponovi u roku od jedne godine. Time su izbegli da plati novčanu kaznu za uvredu, iako su svi svedoci potvrdili da je kriva - navodi Cvetković.

No, krajnji udarac usledio je januara ove godine, kada je Viši sud u Vranju u postupku koji je vodila sudija Nada Čović, odlučujući po žalbi Borke Stanisavljević, odbacio prvostepenu presudu protiv nje i na sve to sve naložio Cvetkoviću da plati sve sudske troškove.
- I ja sada pored sveg tog mobinga i fizičkog napada treba još i da plaćam sudske troškove od čak 116.000 dinara - tužno zaključuje Cvetković.

S druge strane, Stanković tvrdi da nije tačno da je fizički nasrnuo na Cvetkovića.
- Ja sam ga samo upozorio da ne viče, a on je to očito hteo da iskoristi. Bilo je problem jer nije radio kako treba, pa je verovatno hteo da se izvuče na galamu - kaže Stanković.
Inače predsednika Osnovnog suda u Vranju je na tu funkciju izabran po kvoti SPS-a, njihov je dugogodišnji kadar.

Komentari (10)

ima li jos

20.03.2017 07:58

Jos jedna ruzna slika naseg jadnog pravosudja! Vrana vrani...Do sad su bili nepravedni, neazurni, podmitljivi, necasni sad jos maltretiraju svoje radnike.

Sudstvo

20.03.2017 08:14

Šta nas čudi bahato ponašanje? Politika i političke sudije.

Vule

20.03.2017 08:39

Jel to nezavisno sudstvo???Sve te sudije zaboravljaju da su pod zakletvom i njima će biti sudjeno zbog ovakvih presuda!!!!

Na banderu

20.03.2017 08:41

nasilnike i trajnu zabranu radom u pravosudju ili advokaturi.

nn

20.03.2017 08:47

Ovo je sudska mafija, interesantno da u ovoj državi u svakom segmentu društva imamo mafije,neke veće organizovanije, neke manje ali efikasne,i niko to ne rešava niti se time bavi.Ovo u Vranju je prevršilo svaku meru,daje pravde ministarstvo bi reagovalo, ali ko Kuburović, koja nema blage veze ni sa pravom ni sa pradom, dovedena je kao maneken,bez prakse i iskustva.

Amaterka

20.03.2017 09:36

@nn - amaterizam vlada. Ljudi na obuci.

Петар

20.03.2017 08:54

тако треба то је правда.. заокружите број​ ,,,Шест"

Kiza48

20.03.2017 09:27

Sramota da se sudije ovako ponasaju. Treba ih otpustiti i dozivotno zabraniti rad u sudstvu.

gradjanin

20.03.2017 09:51

Predsednik ovog suda je poznat i po drugim stvarima ....

XXL

20.03.2017 10:52

Tragikomično, a ZNAO je u šta se upušta i da to nikuda ne vodi osim da će pretrpeti štetu i biti 'pod lupom'. Pa pravosuđe je SISTEM u koji NIKO ne sme da dira. Zato NIKAD nije ni sprovedena prava reforma sudstva i pravosuđa. Sad nek' mu je Bog u pomoć na radnom mestu ...