So sa Himalaja
shutterstock
So sa Himalaja

shutterstock

So sa Himalaja, Foto: shutterstock

- Svaki čovek u Srbiji pojede oko devet grama soli dnevno, a preporučeni unos soli je šest grama, što odgovara jednoj kafenoj kašičici - objašnjava Jasmina Mitevska, doktorand prehrambene tehnologije biljnih proizvoda.

Ona podseća da je preterani unos soli okidač za povišeni krvni pritisak i bolesti srca. Takođe, preveliki unos soli povezan je i sa rizikom od raka želuca, osteoporoze, kao i pogoršanja simptoma astme. Trećina soli dolazi od hrane koju kupujemo. Samo jedna kriška hleba sadrži 0,5 g soli, jedna šnita šunke 0,8 g... Međutim, bitno je naglasiti da je so koja se kupuje na našem tržištu jodirana i da je njen unos, u preporučenim dozama, neophodan za regulisanje rada štitaste žlezde. Na deklaraciji proizvoda, navodi naša sagovornica, vrlo često ne piše koliko taj proizvod sadrži soli, već natrijuma. Da biste znali koliko je to soli zapravo, pomnožite količinu natrijuma sa 2,5. Takođe, obratite pažnju na to da li su to vrednosti za ceo proizvod ili za 100 grama proizvoda.

Gomasio, izvor kalcijuma

Susamova so ili gomasio dobija se od prženih susamovih semenki i morske soli, a specijalan način pripreme omogućava da se čestice soli oblažu slojem susamovog ulja. Kako je poznato da je susam jedan od najboljih izvora kalcijuma, jasno je zašto je ova so toliko zdrava. Kombinacija morske soli i susamovih semenki pomaže organizmu da apsorbuje so u malim količinama, pri čemu se ne javlja povećan osećaj žeđi.
KAKO SE KORISTI Gomasio se koristi za posipanje jela od povrća i žitarica, a upotreba ove soli rešava i mnoge zdravstvene tegobe kao što su probavne smetnje, nadimanje, glavobolja i menstrualni grčevi.

Celerova so smanjuje trigliceride 

Celer ima veliki značaj u zdravoj ishrani. Bogat je vitaminima, stimuliše varenje, pomaže kod reumatizma, oboljenja bubrega, čisti krv i krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Koren ove biljke dokazano smanjuje trigliceride, odličan je diuretik, pa tako aktivno učestvuje u borbi protiv celulita. Celerova so ne sadrži natrijum-glutaminat.
KAKO SE KORISTI Celerova so može da se upotrebljava za sva jela, supe, ribu, meso, pojačava ukus salatama, jelima daje hranljivost i originalnu aromu. Celerovu so mogu da koriste sve generacije.

Himelaji

Shutterstock

Himelaji, Foto: Shutterstock

Superhrana
PERUANSKA MAKA 

To je koren sa Anda, koji je kalcijumom bogatiji od mleka. Osim obilja vitamina, peruanska maka sadrži i četiri jedinstvena alkaloida - macain 1, 2, 3 i 4, koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Ovi alkaloidi pomažu u iskorišćavanju svih nutritijenata iz make. Maka jača libido i potenciju i uravnotežuje hormone. Koristi se kao dodatak raznim poslasticama i šejkovima.

Domaća nutela

POTREBNO JE 2 šoljice lešnika, 4 kašičice kakaoa, malo vanile, 2 kašike rastopljenog kakao maslaca, 10 svežih urmi, čaša vode ili nekog mleka od orašastih plodova, kašičica make
PRIPREMA Lešnik blendirajte tri minuta, pa mu dodajte sve ostale sastojke i nastavite da mutite dok masa ne postane kremasta. Stavite je u frižider da se stegne.

So iz najviših pećina, najzdravija na svetu

Smatra se da je ovo najzdravija so na svetu. Nastaje u kristalno čistim himalajskim pećinama iz kojih se ručno vadi i pere da bi se prirodno sušila na suncu. Osim natrijum-hlorida, ova so sadrži veliki broj minerala, elektrolita i elemenata, čak 84, što je neverovatno, kada se uzme u obzir da je ukupan broj elemenata poznat nauci 118. Minerali, natrijum, magnezijum, cink, gvožđe i kalcijum, koji se nalaze u himalajskoj soli, sićušni su i ćelija može lako da ih apsorbuje.
KAKO SE KORISTI Preporučuje se maksimalno tri grama soli na dan, a osim što možete da je dodajete jelima, himalajska so je veoma dobra i za spoljnu upotrebu. Kod dehidratacije i iscrpljenosti organizma razmutite gram soli u 2 decilitra vode i pijte u gutljajima tokom nekoliko sati.

PREDNOSTI

- Lako se apsorbuje i sprečava dehidrataciju
- Reguliše nivo šećera i vode
- Balansira pH faktor u ćelijama
- Reguliše varenje, metabolizam i cirkulaciju
- Jača kosti
- Obnavlja ćelije
- Sprečava grčeve u mišićima