I dalje u  komi: Šumaher
Profimedia
I dalje u  komi: Šumaher

Profimedia

I dalje u komi: Šumaher, Foto: Profimedia

Da je 29. decembra 2013. imao malo više sreće, pa da je izbegao stenu, ili malo manje adrenalina, koji ga je terao van skijaške staze, Mihael Šumaher bi juče burno proslavio 48. rođendan. U to nema sumnje. Bio bi na nekoj egzotičnoj destinaciji, mogao bi da upre prstom u bilo koju tačku planete, bio bi okružen rođacima, prijateljima...

Šampion nad šampionima Formule 1, međutim, nije imao sreće tog dana u francuskim Alpima, pa se i tri i po godine kasnije bori za život, nemoćan da stisne gas do daske u najvažnijoj trci. Oporavak i dalje traje, a ustajanje iz kreveta, kao nekad trijumfalno ustajanje iz bolida, još je daleko. Ruke još ne mogu uvis, telo jednostavno ne da...

Zapravo, vesti o lečenju Šumahera u njegovog kući na obali Ženevskog jezera puštaju se u javnost na kašičicu. Njegova porodica i zastupnici malo pričaju, znajući da se i najbanalnija izjava lako pretvara u spekulaciju koja vodi u dramu.

Tako je bilo, na primer, kada je objavljeno da je teško povređeni as osetno bolje, da je počeo čak da se kreće, a onda, s druge strane, da je njegovo stanje za žaljenje i da će biti čudo ako se ikad pojavi u javnosti. I sve to na osnovu glasina.

- Nažalost, informacije da Mihael može ponovo da hoda nisu istinite - rekla je njegova menadžerka Sabine Kem.

- To su neodgovorne izjave, koje daju lažnu nadu u srcima mnogih ljudi.

Švajcarska policija redovno patrolira oko kuće slavnog Nemca, rasterujući paparace.

- Mihaelovo zdravlje nije javna stvar - dodalaje Kem.

- Mi i dalje odbijamo da komentarišemo. Moramo da zaštitimo njegovu privatnost.

7 titula prvaka

68 pol-pozicija

91 pobeda

154 postolja

1369 bodova

I informacije u vezi sa finansijskom situacijom sedmostrukog prvaka Formule 1 su oprečne. Jedni tvrde da je očajna, jer lečenje u kući, koja je više rehabilitacioni centar nego porodični dom, košta 135 hiljada evra nedeljno. Prema njima, dosad je potrošeno više od 16,5 miliona, računajući i novac dobijen od prodaje privatnog aviona i luksuznih nekretnina u Dubaiju i Oslu. Navode i da je nekoliko sponzora iz Kine, Indije i SAD prekinulo saradnju.

Drugi izvori pak ističu da Šumijeve finansije nisu loše, potkre- pljujući to činjenicom da je za 20 godina u Formuli 1 zaradio 715 miliona evra.

Sigurno je jedino da šampion vozi najvažniju trku, u kojoj rođendani ne donose bodove.

- Zamolio sam papu Franju, ako želi, da se moli za Mihaela, on je rado prihvatio - rekao je Žan Tod, dugogodišnji Šuma-
herov saradnik i prijatelj.