Pečeno prase
Dušan Milenković
Pečeno prase

Dušan Milenković

Pečeno prase, Foto: Dušan Milenković

- Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopšte nema i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i jagnjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao što su bosanske klepe - ispričao nam je jedan od službenika zajedničkih institucija BiH koji ne želi da mu spominjemo ime, ali smatra ili da jelovnik treba da bude neutralan ili da treba da budu zastupljena jela svih naroda.

Meniji iz restorana zajedničkih institucija do kojih su došle „Nezavisne novine” zaista pokazuju da je na njima najmanje jela srpske kuhinje. Srpske salate uopšte nema, dok se svinjetina može naći samo u tragovima. O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da i ne govorimo, ali zato su tu bosanski lonac, bosanski čimbur, bosanske klepe, kadun butići, ćulbastija, sarajevska bošća, japrak sarma i razna druga jela uglavnom turske i orijentalne kuhinje.

- Nije tačno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema, biće - rekao nam je Siniša Perković, zamenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Podsećamo, u parlamentu BiH pre nekoliko godina vođena je žestoka rasprava u vezi s menijem u restoranu. Najglasniji u toj raspravi bio je tadašnji poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj i njegov stranački kolega Drago Kalabić, koji je u to vreme bio šef Kluba poslanika SNSD-a. Njih dvojica insistirala su na tome da na meniju bude srpska salata i više jela srpske kuhinje, posebno onih na bazi svinjetine, što je na kraju i uvršteno u meni, međutim, kasnije je opet nestalo.

- Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je samo dokaz majorizacije, jer su to specifične teme oko kojih se neke stvari prelamaju - rekao je Kalabić.

Milorad Dodik

Tanjug

Milorad Dodik, Foto: Tanjug

 

EU sprema rezoluciju protiv Dodika

Dubravka Šuica (HDZ), hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, izjavila je da u BiH niko više ne može biti zadovoljan dejtonskim statusom kvo i najavila da posebna grupa evropskih parlamentaraca za kraj oktobra sprema rezoluciju „kojom se svakako želi osuditi Dodikova politika u BiH”. U vezi sa referendumom nema sumnje, kaže Šuica, da će međunarodna zajednica „ostati na pozicijama Ustavnog suda BiH”. Ona kaže da je referendum pokazao kako je u BiH zbog takvih i sličnih političkih zloupotreba došao trenutak da se pokrene proces promena Dejtonskog sporazuma, i to bez odlaganja.

Komentari (2)

Mr.Kamenjarac

18.10.2016 12:58

Pa zar je Erdogan Svim zvanicnicima JE*O mater pa se svi poturcili....

cc

18.10.2016 16:42

Veći turci od turaka! Sada će ONAJ ponovo da traži mišljenje sa predlogom ustavnom sudu BiH da se Srbima zabrani prasetina na jelovniku, a ishod je unapred poznat.