Specijalni sud
Emil Čonkić
Specijalni sud

Emil Čonkić

Specijalni sud, Foto: Emil Čonkić

Novi termin je 6. februar naredne godine.

Prethodno je predsednik Višeg suda odbio jučerašnji zahtev advokata optuženih za izuzeće sudskog veća, jer im nisu poznata imena zaštićenih svedoka. Odbrana je juče navela da je sud morao da je obavesti 15 dana pre početka suđenja o identitetu zaštićenih svedoka i o sadržini njihovih iskaza, kako bi mogli da pripreme odbranu.

Predsedavajući sudskog veća sudija Mirjana Ilić rekla je danas da sudsko veće ne krije podatke o zaštićenim svedocima jer im nisu bili ni poznati.

Mirjana Ilić je rekla i da cilj sudskog veća nije da odugovlači postupak i naložila je tužilaštvu da se izjasni kada može da sudu na zakonit način dostavi podatke o zaštićenim svedocima.

Pošto je zamenik tužioca za ratne zločine rekao da je to moguće uraditi brzo, sudija Mirjana Ilić je početak suđenja zakazala za 6. februar naredne godine. Proces će biti nastavljen 7, 8, 13. i 14. februara.

Odluku suda pozdravili su pravni zastupnici optuženih, a jedan od njih advokat Goran Petronijević rekao je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da je dobro što se time proces vraća u zakonske okvire.

"Da smo juče znali da ni sudsko veće ne zna ko su zaštićeni svedoci ne bismo tražili njihovo izuzeće iz postupka. To smo danas prvi put čuli", rekao je Petronijević.

On je ponovio da odbrana ne zna ko su zaštićeni svedoci tužilaštva, kao ni sadržinu njihovih iskaza.

"Ti svedoci nikada nisu dali izjavu tužiocu u prisustvu advokata optuženih", rekao je Petronijević i dodao da će se sada i odbrana na potpuno zakonit način i uz poštovanje obaveze čuvanja tajnosti podataka upoznati s imenima zaštićenih svedoka i da će imati vremena da pripremi odbranu svojih klijenata.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, osmorica bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske terete se da su na lokalitetu Kravice jula 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Muslimana.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Optuženi se brane sa slobode a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.