Nenad Čanak
Rajko Ristić
Nenad Čanak

Rajko Ristić

Nenad Čanak, Foto: Rajko Ristić

 Ovako glasi obrazloženje oslobađajuće presude Osnovnog suda u Novom Sadu, koji je lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine juče oslobodio optužbi da je pretukao Lešanovića ispred kafane “Tako je suđeno“ u septembru 2012. godine.

Goran Petronijević, punomoćnik Pavla Lešanovića, tvrdi da je oslobađajuća presuda skandal!
- Čovek je u Novom Sadu potpuno nedodirljiv! Njemu tamo ni policija, ni tužilaštvo, ni sud ne mogu ništa. On je lokalni feudalac koji organizuje bandu za prebijanje i za to bude oslobođen. Ovakva presuda, kao i suđenje Tamare Kucurac samo su dokaz da pravna država ne funkcioniše - izjavio je za “Alo!” Goran Petronijević.

 

Sud je juče utvrdio da Lešanoviću nisu nanete čak ni lakše povrede, dok je optužnica koja je Čanka teretila za ugrožavanje bezbednosti zastarela!

Tužilaštvo je teretilo Čanka da je 23. septembra 2012. godine posle ponoći, u pratnji svog obezbeđenja pretukao Lešanovića, koji mu je prethodno uputio niz uvreda. Tužilac je tražio da odgovara zbog krivičnog dela nanošenja lakih telesnih povreda, kao i ugrožavanja bezbednosti.

Pavle Lešanović

Alo!

Pavle Lešanović, Foto: Alo!

Međutim, Osnovni sud u Novom Sadu je 30. marta ove godine doneo oslobađajuću presudu. Posle žalbe tužilaštva Viši sud u Novom Sadu je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu i naložio da se suđenje ponovi. Novi postupak je tražen zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i bitnih povreda krivičnog postupka.

Tužilaštvo je na kraju ovog procesa tražilo da Čanak bude osuđen na osam meseci uslovne robije. Ipak, sudija Tamara Kucurac je za incident na parkingu ispred kafane “Tako je suđeno”, koju je u to vreme držao vaterpolista Danilo Ikodnović, ponovo oslobodila Čanka! Za pretnje pištoljem Lešanovićevom vozaču Bojanu Karišiku, koje su Čanku takođe stavljene na teret, sud je doneo odbijajuću presudu, jer je slučaj zastareo.

Na izricanju presude nisu se pojavili ni Čanak, ni Lešanović. Advokat lidera LSV-a Milan Đukić kaže da su Čanka teretili da je Lešanovića “udario štapom u određeno mesto”, što nije dokazano. Čanak je na poslednjem pretresu negirao da je bilo koga udario, iako je pre toga rekao “da jeste, ali ne tako kao što je opisano u optužnici”!

- Nisam saslušan mesec dana posle događaja! Neću da učestvujem u ovoj farsi i neću više da odgovaram na pitanja suda! - rekao je Čanak.

Pravosuđe da položi račune!

Poznati srpski advokat Sava Anđelković kaže da je kao građanin ozbiljno uplašen posle ovakve presude! - Pravosuđe Vojvodine je dve godine angažovano na ovom slučaju, a sada se postavlja pitanje da li nije utvrdilo istinu ili je uprkos njenom utvrđivanju presuđeno nešto drugo?! Ukoliko izjava Lešanovića nije opozvana, pravosuđe mora da položi račune šta je doprinelo da Čanak bude oslobođen! Ili je pravosuđe pogrešilo ili je u pitanju korupcija - ističe Anđelković.

Komentari (4)

dd

25.10.2016 08:28

Ako nema pravne drzave, onda ide ona stara: oko za oko, zub za zub...

Mimi

25.10.2016 08:38

Pa, da li je ovo moguce? Sta se ovo desava sa pravosudjem u Novom Sadu kad ljude bez ikakvih dokaza osudjuju na zatvor u trajanju od vise godina, a ovog Canka oslobadjaju? Korupcija je u pitanju i jad i beda pravosudja, sram Vas bilo. S k a n d a l o z n a presuda sudijeTamare Kucurac. Pitam se gde je kupila diplomu ili joj je Canak nabavio diplomu preko veze, pa mu sada vraca uslugu.

Dragan,Niš

25.10.2016 08:58

A ko ga je onda prebio?? To verovatno ne zanima ni sud ni policiju ni tužilaštvo jer nije ničiji brat,rođak ili starleta!!!