Milorad Dodik
Profimedia.ra
Milorad Dodik

Profimedia.ra

Milorad Dodik, Foto: Profimedia.ra

"Prepoznatljivo je to što radi Ustavni sud BiH. U tom pogledu, nemam nikakav osećaj. Ja znam da ćemo mi izaći na referendum", rekao je sinoć Dodik.

On je naglasio da će referendum o Danu Republike pokazati da građani u Republici Srpskoj stoje iza svog praznika.

"Spremni smo da Bošnjacima, ukoliko oni ne žele da proslavljaju, a žive u Republici Srpskoj, omogućimo da to radno obeležavaju. To nije nikakav problem. Isto tako, niko ne može očekivati da će nama zabraniti naš praznik", poručio je Dodik.

Ustavni sud BiH danas će na plenarnoj sjednici razmatrati zahtev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske.

Referendum o Danu Republike zakazan je za 25. septembar.

Sud ne može da zabrani referendum

Predsednik SRS "9. januar" Mirko Blagojević izjavio je da se danas na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH ništa novo neće dogoditi po pitanju odluke o Danu Republike Srpske, a da će sasvim sigurno Ustavni sud odbaciti apelaciju Bakira Izetbegovića kojom se traži zabrana održavanja referenduma. "Zabranu održavanja, po proceni rizika, može sprovesti samo policija Republike Srpske, a Ustavni sud nije policijski organ koji bi zabranjivao održavanje referenduma već se isti bavi usaglašenošću pojedinih zakonskih akata sa ustavima Republike Srpske, FBiH i Ustavom BiH", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare u Bijeljini. On je najavio da će se, ukoliko zadobiju poverenje građana na lokalnim izborima, srpski radikali zalagati za osnivanje agencije na nivou grada koje će se baviti zaštitom Bijeljine od poplava. Blagojević je rekao da je neophodna snažna intervencija lokalne zajednice u podršci razvoja prehrambene industrije i da bi u Bijeljini trebalo osnovati i agenciju za razvoj prehrambene industrije.

 

Komentari (1)

Сава Прокоповић из Ритопека

17.09.2016 17:56

Подржавамо Републику Српску у целини. Подржавамо одржавање референдума српског народа у Републици Српској. За крст часни и слободу златну.