Slavoljub Musli
Rajko Ristić
Slavoljub Musli

Rajko Ristić

Slavoljub Musli, Foto: Rajko Ristić

Trener kojeg bije glas da ne trpi kompromise, ne odustaje od svojih načela ni sada. Već prvog radnog dana na svom novom poslu, u razgovoru za “Alo!” najavljuje: “Umišljenim zvezdama neće biti mesta u reprezentaciji Srbije. Naš cilj je Svetsko prvenstvo u Rusiji, a na tom putu mi trebaju patriotske snage, ne igrači kojima je novac jedino na umu.”

- Očekujete li otpor toj vašoj ideji, znamo kako su prolazili vaši prethodnici?
- Meni rat sa najboljim fudbalerima Srbije ne treba. Kvalitet imamo, igrače u velikim klubovima imamo, ali na sve to svima nama su potrebni mir i dobra atmosfera. Ko misli da bi za reprezentaciju Srbije trebalo da igra zbog novca, zarad dalje prodaje, taj bolje da i ne dolazi. Takve ću odmah rasterati. A ja ću zvati svakoga, bez predrasuda i nekih ranijih sukoba sa našim selektorima. Krećemo u novi početak, ali sa jasnim pravilima igre.

Računam na Subotića

U priči oko Nevena Subotića, novi selektor ne ostavlja dilemu: - Neven je potreban Srbiji! Znam da je bolestan i da je kuburio sa povredama, ali kad se reši njegovo zdravstveno stanje biće rado viđen u mom timu! Uskoro se čujemo nas dvojica.

- Teško je izboriti sa sa sujetom pojedinih igrača?
- Ako ja u ovim godinama mogu, moraće i oni. Ne zanima me da li je neko starter ili čak lider u svojim klubovima, taj koji mi je potreban moraće da bude spreman i za klupu sa rezervnim igračima. Računam na 18 ili 23 igrača i logično je da neće biti za sve mesta među starterima, a svi oni, svakako, jesu zvezde. Ako reprezentativac ne može da ispuni ono šta od njega tražim, onda mi i ne treba. Ponavljam, sve ću ih zvati, postaviću im jednostavno pitanje: “Da li si spreman da igraš za nacionalni tim zbog ponosa, grba, države? Ako hoćeš - dobrodošao si! Ako nećeš - doviđenja”, molim lepo.

Vreme je da se oproba kao selektor: Muslin

Rajko Ristić

Vreme je da se oproba kao selektor: Muslin, Foto: Rajko Ristić

- Dakle, novu šansu će dobiti Dušan Tadić i Nemanja Gudelj, igrači koji su postavili uslov - “novi selektor ili više ne računajte na nas”?
- Za mene nema otpisanih igrača. Ne zanimaju me odnosi koje su imali sa prethodnim selektorima. Znam za situaciju u vezi sa Dušanom Tadićem i Nemanjom Gudeljom, ali moje je da ih pozovem. I pozvaću obojicu ako zasluže to partijama na terenu.

- Kako promeniti način razmišljanja među razmaženim igračima?
- Teško će biti sa svakim ko nema usađenu želju da igra za reprezentaciju. Naša 56. pozicija na FIFA listi nije realna. Tu treba da proradi njihov ponos, pa da kažu: “Dosta je bilo!” Sramota je ta pozicija i za njih i za sve nas, ti momci vrede mnogo više.

- Hoće li pevanje himne “Bože pravde” biti obavezno?
- To je individualna stvar, ali mi je potpuno prirodna stvar da igrači pevaju himnu zemlje čiju fudbalsku čast brane.

- Hoće li Srbija igrati za gol više ili na gol manje?
- Mene bije glas da sam na klupi Crvene zvezde, uglavnom, pobeđivao rivale sa 1:0. Jeste, bilo je važno da se ne primi gol, ali u svim ekipama koje sam vodio imao sam prvog strelca lige. U Zvezdi je, sećate se, to bio Žigić. Dakle, više sam za ofanzivni fudbal nego za defanzivni!

- Koliko je kod vas novac imao važnu ulogu prilikom razgovora o preuzimanju “orlova”.
- Nikakav! Ne stidim se da priznam da mi mesto selektora Srbije predstavlja krunu karijere. Uostalom, ja sam se posle višegodišnjeg rada u inostranstvu još pre šest meseci vratio u Beograd, u grad koji obožavam. Bio sam spreman da ovde provedem neko vreme, a sad se ispostavilo da ću ovde i raditi. Ništa lepše.

Slavoljub Musli

Rajko Ristić

Slavoljub Musli, Foto: Rajko Ristić

 

Umalo da dobije automobil od „Alo!“

Već na početku velike nagradne igre “Alo!”, novi selektor umalo da osvoji glavnu premiju - „sitroen c3“. Od potrebna tri ista simbola, Muslin je na naslovnoj strani jučerašnjeg izdanja naših novina našao kupon sa dva znaka automobila! - Uf, bio sam blizu! Sutra ću, valjda, imati više sreće - uz osmeh će Muslin.

 

Nikada se neću pomiriti sa Džajom

 - Sada je već antologijski sukob između vas i Dragana Džajića, ima li mesta pomirenju?

- Dragan Džajić je umislio da je kralj i samim tim ne voli da čuje činjenice, već samo nešto što je lepo. Nažalost, bio sam u pravu kada sam odlazio iz Zvezde i kada sam govorio da će se crveno-beli naći tamo gde su sada. To je njegov problem. Ne mrzim ga. Ali neka se bavi svojim problemom. I ne očekujem da ćemo se rukovati ako se budemo videli. On više ništa ne predstavlja u srpskom fudbalu i to rukovanje mi ništa ne znači. Ne moram i ne želim da imamo dodirne tačke - objasnio je Muslin.

 

Učim od Zidana

Poznato je da je Slavoljub Muslin svojevremeno trenirao Zinedina Zidana u Bordou 1995. godine, a danas ne beži od toga da i učitelj ima šta da nauči od učenika. - Zidan je veliku stvar napravio sa Realom, a nisam ni sumnjao jer je reč o sjajnom čoveku. Kao najbolji fudbaler sveta u jednom trenutku, Zidan se u Realu spustio ispod igrača i Ronaldu rekao da je Portugalac veći od njega. Bilo je to potrebno ekipi, Kristijanu, Zidanu. U takvim stvarima svi možemo da učimo od Zidana.

 

Jedan sin u Americi, drugi u Švajcarskoj

Muslin se ponosi sa sinovima Markom i Lukom. Obojica žive i rade u inostranstvu. - Marko je u Švajcarskoj napravio finu fudbalsku karijeru. Ima 31 godinu i igra u drugoj ligi. Sa 18 godina je bio čak i u Zvezdi, ali nije se baš naigrao. Sada studira sportski menadžment. Drugi sin Luka ima 36 godina i u Americi je magistrirao na fakultetu za biznis i administraciju.

Bravo za Kokezu

- Već na prvom sastanku sa ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije prepoznao sam njihovu energiju i želju da pokrenemo neke stvari. Posebno se ističe Slaviša Kokeza kao iskren, vredan i ambiciozan čovek, koji hoće da napravi fudbalski snažnu Srbiju. On je uspešan biznismen i glupo je reći da je tu zbog para - naglašava Muslin.

Dobar je Karadžić

- Svašta pričaju o Tomislavu Karadžiću - da menadžeriše i da se meša u rad trenerske struke, ali ništa od toga nije tačno. Svi koji su ikada radili sa njim tvrde suprotno, da se Karadžić uvek konsultuje sa saradnicima i da nikad ne donosi sam odluke.

Komentari (4)

Branko

07.05.2016 13:05

Patriota, kažete, a jedan sin mu je u USA, a drugi u Švicarskoj. Kakav je to patriotizam!? Velike reči odmah na početku, i to bez temelja, zato se bojim kakva će biti dela...

Dragan

07.05.2016 14:20

Zamislite ponos,grb,država,a neće da peva himnu?

Ja

07.05.2016 20:19

Samo si nam ti jos falio....

LOLA

08.05.2016 16:06

kako ces uspeti ti koji si umisljeni trener !