Studenti peticijom na Ministarstvo prosvete
Dea Mišić
Studenti peticijom na Ministarstvo prosvete

Dea Mišić

Studenti, Foto: Dea Mišić

U želji da što uspešnije savladaju gradivo i polože što više ispita, studenti su u poslednje vreme počeli da što češće pribegavaju preparatima za koncentraciju. Beogradski apotekari za medije kažu da prodaja preparata za poboljšanje koncetracije naglo poraste u periodu ispitnog roka, odnosno od početka juna, in a visokom je nivou sve do septembra. 

Cene ovih preparata su od 300 do 2.000 dinara, a doze koje su propisane nisu štetne za organizam. Problem nastaje kada studenti, u želji da budu bolji, popiju mnogo više od doze koju bi smeli.

Doktorka Branka Lazić, načelnik opšte prakse Doma zdravlja "Stari grad", potvrđuje da naši studenti u ispitnim rokovima više nego inače koriste preparate za koncentraciju i objašnjava kako oni deluju.

Studenti se osećaju sigurnije kada popiju tabčetu, posebno ako je u pitanju neki težak ispit. Pribegavaju oni različitim načinima da održe budnost i što veću koncentraciju, pa tako pored kafe piju i ove preparate koji imaju gotovo isti efekat. Preparati za koncentraciju sadrže vitamine koji su našem organizmu potrebni, posebno pri umnom radu, a taj osećaj veće koncentracije uglavnom je samo placebo efekat. Veoma je važno da se ne prekorači propisana doza jer može doći do ubrzanog lupanja srca i promene krvnog pritiska - objašnjava doktorka Lazić.

U uputstvima za upotrebu ovih stimulativnih sredstava stoji da poboljšavaju koncentraciju i moždanu cirkulaciju, utiču na budnost, ali njih ne bi smele da piju osobe koje su imale ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Doktorka Lazić ipak ističe da ove tablete ne bi trebalo da piju ni studenti koji su zdravi i koji normalno pamte.

Komentari (7)

Kolporter

15.05.2017 22:31

Moje dete studira ekonomiju. Ono što sistem radi sa studentima to je zločin. Preuzeti su neki zapadni modeli učenja u kombinaciji sa domaćim modelom retardizma i to njih psihički ubija. Uzimaju lekove zato što su konstantno pod stresom,da li će uspeti da ostanu na budžetu i skinu roditeljima brigu sa vrata,uticaj okoline,loš prevoz i gužva u istom,nedostatak tišine i razumevanja na primer umobolnih komšija,a da nepričamo o profesorima,kolokvijumi kao uslovi za ispit.

Bolest zahvatila

16.05.2017 07:04

@Kolporter - školstvo i uništi nam decu!

Nenc

15.05.2017 22:53

Sto pijemo sredstva za koncentraciju nista,mnogi od nas piju sredstva za smirenje i pre i posle ispita.Nije ni cudo,6.put izlazim kod nadrkane iskompleksirane pocecu jos malo da pasem travu?

Izživljavanje

16.05.2017 07:03

@Nenc - pojedinih prof.ide do te mere da neki i ne završe studije zbog takvih. Profesore bi trebalo na neuro.psih.preglede 1 godišnje.

livia

16.05.2017 16:35

@Nenc - Nenc@ Sedma je sreća, polažeš garant!

vev

16.05.2017 00:53

Istina je sve iz prvog komentara, a i drugog takodje, samo mi nije jasno sta komsija smeta, on zivi u svom stanu?! Moj sin nije mogao da izadje na ispit -marketing-jer je zaboravio poneti knjigu???? I prestao je da studira na 3.godini!Pre toga je vec zavrsio jedan fakultet. Posto sam i ja studirala ekonomiju uzela sam marketing, predebeo u njemu spoj navoda iz drugih udzbenika,nista uzmem ibacim je u smece isto i polit.ekonomija je tako zavrsila.Zaglupljivanje pravo.Zato i piju tablete.

Stojko

16.05.2017 09:00

A sta gutaju studentkinje?