Laptop Kompjuter
Profimedia
Laptop Kompjuter

Profimedia

Slabijeg ste zdravlja ako ste često aktivni na Fejsbuku, Foto: Profimedia

Naime, istraživači u Kolorada su otkrili kako su ljudi koji imaju više prijatelja na Fejsbuku slabijeg zdravlja, a posebno su podložni respiratornim infekcijama gornjih disajnih puteva.

Rizik od infekcije viši je među ljudima koji su anksiozni, i to upravo zbog Fejsbuka. To može da znači da su zabrinuti jer im neko nije odgovorio na njihov komentar ili poruku, ili ako nije prihvatio njihov zahtev za prijateljstvom, piše Jutarnji.hr.

- Korisnici koji pate od te vrste anksioznosti puno više puta se dnevno uloguju na  Fejsbuk. A anksioznost je povezana s padom imuniteta i lošijim zdravljem - tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu u kojem je 89 studenata odgovaralo na pitanja o svom zdravstvenom stanju i Fejsbuk navikama.

Korišćenje Fejsbuka i vreme provedeno na toj društvenoj mreži kao i njen uticaj, pojasnio je autor studije Džej P. Kampisi.

- Ako želite da se osećate manje usamljeni ili srećniji i zdraviji, buljenje u vaš mobilni telefon ili računar nije pravi način - rekao je Džej P. Kampisi.

Ovo nije prva studija koja je pokazala kako Fejsbuk nije dobar za zdravlje.

Naime, prethodno istraživanje potvrdilo je da što se duže zadržavate na Fejsbuku, to se lošije osećate jer vam se čini da traćite svoj život.

Ipak, u poređenju sa surfovanjem internetom, Fejsbuk je označen kao manje značajan, manje koristan i kao veći gubitak vremena, koji dovodi do lošijeg raspoloženja.

Pročitajte i: