Biološka opasnost Biološko zagađenje Biohazard
Profimedia
Biološka opasnost Biološko zagađenje Biohazard

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Za ovaj grip, koji je dobio ime po italijanskom gradu Bolcano, gde se prvi put pojavio, zasad nema vakcine, jer se radi o mutiranom obliku.

Srpski epidemiolozi upozoravaju da je pitanje dana kada će ovaj grip stići i u Srbiju i napominju da će mu izuzetno pogodovati naglo opotljenje vremena.

Hrvatski epidemilozi registrovali su 12 smrtnih slučajeva ovog gripa, od čeha u Splitu čak sedam. Samo u toku jednog dana virus je izolovan kod 480 pacijenata, 73 su zadržana na bolničkom lečenju zbog komplikacija, od čega je 16 u teškom stanju.

- Imamo posla s verovatno najsmrtonosnijim virusom gripa koji je poslednjih godina dolazio na ove prostore. Radi se o mutiranom obliku virusa H3N2, poznatijam kao bolcano virus, i za njega nema vakcine. Napada direktno pluća, izaziva jake upale i ako ne osetite probadanje u grudima i imate temperaturu više od tri dana, obaveznose javite lekaru - rekao je epidemiolog Boris Lukšić, načelnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Epidemiolog Branislav Tiodorović objašnjava da će širenju ovog virusa najviše pogodovati toplije vreme koje je najavljeno u Srbiji narednih dana.

- Oboleli od bolcano virusa imaju simptome kašlja i kijavice i veoma je važno da se ljudi jave lekaru na vreme kako se ne bi pogoršalo stanje. Najviše treba da se vodi računa o deci koja borave u kolektivu, a ugrožene su i starije osobe. U Srbiji je grip već odnosio živote ove godine, tako da svi moraju biti oprezni. Posebno će biti krizan period u naredne dve nedelje, jer nešto toplije vreme pogoduje razvoju virusa, koji će se dodatno širiti kada počne drugo polugodište u školama. U najvećoj opasnosti su hronični bolesnici, ali i oni koji nisu vakcinisani od gripa - objašnjaa Tiodorović.

Komentari (10)

cuca

02.02.2017 07:29

Ne uvozite ga u Srbiju. U toku je predizborna aktivnost. Posle izbora.

kvrcko

02.02.2017 09:28

@cuca - A šta ako opali pre izbora !? Dal će da pretekne neko , da izglasa predsednika?

Jovanka

02.02.2017 08:55

Ne nikako u Srbiju. Ovde se bira predsednik.Prvo predsedatelstvo pa onda grip.

Srdjan Curcic

02.02.2017 10:12

Ma vratite nam sankcije iz 90tih pa ja ne pamtim da smo imali tada ni pticiji grip.ni svinjski ni sars ni virus zapadnog nila, ni zika virus .niti i jedan oblik virusa iz grupe H-N ...imali smo grpicic pred zimuni to je to..ovo sad uzas.... sve donose ovi stranci i nasi sto sce cesce putuju preko.a farmatceutcke kuce samo zaprasuju

sosa

02.02.2017 12:47

Pre izbora nema pomora.

roditelj

02.02.2017 16:23

Komentatori se sprdaju sto reko AV A U HRVATSKOJ JE STVARNO GRIP USMRTIO MNOGO LJUDI,NAZALOST I DVE BEBE I SEDMOGODISNJE DETE. To sam preksinoc cuo na njihovom tv. Lekari savetuju da se ne lecimo sami misleci da smo prehladjeni,zajedno sa gripom pojavljuju se upale pluca koje mogu biti smrtonosne.I malo prehladjeno dete ne slati u kolektiv.

kosmos

02.02.2017 17:45

Ma samo roknite ricinus...

Ptičećiji grip

02.02.2017 19:31

Možda su jeli zaražene kokoške iz ideje.

Srpska Vedrana

02.02.2017 19:49

Kakav grip? Mi sada imamo nagradnu igru i predizbornu kampanju. Imamo uguravanje nekih novih predsednika a imamo i dobru sljivovicu. Cokanjce u dzepu, beli luk i slaninu. U busu toliko mirise beli luk i rakija da nema bogca da sevzarazimo.

Sudija

03.02.2017 00:08

Gori virus je besparica.