Groznica Zapadnog Nila
K. Kamenob
Groznica Zapadnog Nila

K. Kamenob

Groznica Zapadnog Nila, Foto: K. Kamenob

Prvi pacijenti mogu da se očekuju sredinom jula, a stručnjaci upozoravaju da već danas počnemo da se štitimo od komaraca. Postoji mogućnost, navode oni, da nam se ove godine ponovi epidemija iz 2013.

Dr Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže za „Alo!“ da je Srbiji ključna pretnja kada su u pitanju bolesti koje prenose komarci upravo groznica Zapadnog Nila.

Pecaroši najugroženiji!

Prema rečima dr Dragana Ilića, pecaroši su posebno ugroženi zato što odlaze na mesta gde ima divljih ptica i puno komaraca. - Poznato je da zaraženi komarci ne lete daleko od izvora infekcije, najdalje do kilometar i po od tih ptica. Pecaroši bi trebalo da imaju pokrivene ruke i noge i koriste zaštitu od komaraca - upozorio je on.

- Na osnovu iskustva i velike epidemije koju smo imali 2013, kada je bilo oko 300 teških pacijenata i 33 umrlih, a koja bi mogla da se ponovi ove, definitivno možemo očekivati infekciju tokom druge polovine jula, a posebno u avgustu. Prenose je domaći komarci, a oni virus dobijaju od divljih ptica. Daleko od toga da smo otkako se ta bolest pojavila u Srbiji 2012. stekli kolektivni imunitet. Dobro je što za sada nemamo nijedan slučaj oboljevanja, ali moramo da počnemo da se sami štitimo - navodi taj stručnjak.

Dr Ilić kaže da je za zaštitu od bolesti najvažnije tretiranje komaraca.

- Naravno, ne možemo sve da ih uništimo, ali je neophodno da se redovno prskaju sva mesta pored stajaćih voda. Neke lokalne samouprave već su nabavile sredstva za uništavanje tih insekata, ali zabrinjavajuće je što mnogi gradovi to još nisu učinili, što je neodgovorno. Građanima poručujem da počnu sami da se štite tako što će koristiti sredstva protiv komaraca i, što je važnije, da u okolini svojih kuća sklone sve posude u kojima se zadržava voda. Jer to su idealna mesta za razmnožavanje komaraca.

Takođe, bitno je da se štite ljudi koji žive u podrumima zgrada pored podstanica za grejanje, jer se i tamo razmnožavaju komarci. Uz to, bitno je da ujutru i uveče nosimo duge rukave i nogavice. Ipak, ukoliko dobijemo visoku temperaturu, groznicu, glavobolju, a izujedali su nas komarci, trebalo bi da odemo lekaru, a ako je neophodno, i na Infektivnu kliniku - kaže dr Ilić i dodaje:
- Obično u 80 odsto slučajeva oboleli nemaju simptome, dok u oko osam odsto mogu da dobiju tešku kliničku sliku, koja podrazumeva upalu mozga i moždanica, kada je neophodno i da se priključe na respirator. Dakle, nema opuštanja, jer je groznica Zapadnog Nila izuzetno ozbiljna bolest o kojoj treba razmišljati na vreme - naveo je on.

Komarac

Profimedia

Komarac, Foto: Profimedia

 

Inkubacija i simptomi

Prvi simptomi se javljaju od 3. do 14. dana od ujeda zaraženog komarca:

- visoka temperatura

- groznica

- glavobolja

- umor

- bol u zglobovima

- osip na koži

- natečeni limfni čvorovi

- bol u očima

- ukočenost vrata

- dezorijentacija

- podrhtavanje

- loša koordinacija

- iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama