Održavanje vozila
Shutterstock
Održavanje vozila

Shutterstock

Održavanje vozila, Foto: Shutterstock

Ovoga puta pričamo o greškama u vožnji, pošto način na koji se koristi automobil zaista utiče na njegovu trajnost. Postupci u toku same vožnje utiču na pojedine delove i sklopove vozila, a ovde ćemo da ih nabrojimo...

Greške u vožnji

Hladan motor

Užurbani način života mnoge vozače primorava na greške u ophođenju prema automobilu. Tu se pre svega misli na jutarnje „forsiranje“ motora.

Hladan motor

Shutterstock

Hladan motor, Foto: Shutterstock

Problem: Visoki obrtaji tokom procesa zagrevanja motora i te kako su opasni. Neujednačena temperatura i trenje ubrzano ostavljaju posledice na cilindrima, karikama, ventilima...

Rešenje: Preskočite pokretanje vozila odmah posle starta hladnog motora, a posebno je važno da ne „forsirate“ motor u visoke obrtaje dok ne postigne optimalnu radnu temperaturu - proces se prati preko pokazivača.

Pregrejana turbina

Vlasnici automobila sa turbinom moraju da znaju da vek trajanja ove komponetne zavisi od načina upotrebe.

Problem: Ako ste tokom vožnje „forsirali“ motor i zatim ga naglo ugasili, kapljice ulja i drugih nečistoća nastalih usled sagorevanja mogu da se natalože na vratilu rotora i lopaticama turbine, zbog čega ona vremenom može da otkaže.

Rešenje: Posle vožnje u visokim obrtajima prvo pustite da motor neko vreme radi u praznom hodu i tako ćete omogućiti da se pomenute nečistoće i ulje odliju iz turbine.

Menjač

Shutterstock

Menjač, Foto: Shutterstock

Automatski menjač

Automobili sa ovim tipom menjača ne smeju se ni pod kojim uslovima vući ili gurati!

Problem: Pri šlepanju vozila mnogi vozači prebacivanjem ručice u „N“ nastoje da reše problem, ali zaboravljaju da tada menjač i dalje radi, ali da podmazivanja nema. Ovo dovodi do havarije transmisije. Druga česta greška je držanje menjača u poziciji „D“ (drajv), što dovodi do nepotrebnog grejanja i proklizavanja u koverteru.

Rešenje: Na semaforu prebacite ručicu menjača u „N“. Ako automobil stane, ne pokušavajte da ga pomerite, već pozovite šlep-službu.

Čuvajte kvačilo!

Da li ste znali da vozači svojom nemarnošću mogu da skrate vek trajanja ovom delu i za 7.000 km?

Problem: „Odmaranje“ noge na pedali kvačila, prečesto kočenje motorom ili držanje „klackalice“ na semaforu ili uzbrdici (automobil u prvoj brzini, noga na kvačilu) dok vozilo stoji drastično skraćuju vek čitavog mehanizma ovog dela.

Rešenje: Dok čekate na semaforu, izbacite menjač iz brzine, na uzbrdici podignite ručnu kočnicu - ne odmarajte nogu na pedali kvačila, već je sklonite posle promene stepena prenosa. Ne preterujte sa kočenjem motorom.

„Preletanje“ preko rupa

U toku vožnje računajte na to da na svakom koraku vrebaju udarne rupe, previsoki ivičnjaci, a negde u preveliki ležeći policajci - oni su pravi neprijatelji automobila!

Problem: Učestalim i prebrzim prelaženjem preko pomenutih „prepreka“ bez izuzetka stradaju delovi upravljačkog sistema i oslanjanja (kugle, spone, amortizeri, letva volana...). Popravke ovih delova mogu biti prilično skupe.

Rešenje: Uvek vozite prema ograničenju, posebno u gradu - jedino tako ćete imati vremena da reagujete i usporite koliko god je moguće pri prelasku preko rupa i ostalih prepreka.

Kočnice

Shutterstock

Kočnice, Foto: Shutterstock

Kočnice zahtevaju pažnju

Još jedna od grešaka koju vozači čine tokom vožnje je učestalo prekasno, a potom i naglo kočenje.

Problem: Pri svakom naglom kočenju pločice se ubrzano troše. Ukoliko je vaš stil takav da često naglo kočite, moraćete češće da menjate ove delove.

Rešenje: Kočenje, ukoliko to prilike dozvoljavaju, treba da bude ravnomerno. Nemojte naglo ubrzavati, jer to kasnije rezultuje naglim kočenjem. Započnite kočenje na vreme i pločice će vam duže trajati, a i potrošnja goriva biće manja ukoliko vozite ravnomernim tempom, bez bespotrebnih naglih reakcija.

Komentari (1)

Don Milisav

17.09.2016 21:25

Sve u svemu vozite auto kao da vozite nitroglicerin ili jaja zavijena u novinski papir. U oba slucaja auto ce biti vecno zahvalan.