Nebojša Stefanović
Zoran Ilić
Nebojša Stefanović

Zoran Ilić

Nebojša Stefanović, Foto: Zoran Ilić

"Terorizam je globalni problem. Čvršća saradnja i blagovremena razmenu bezbednosno interesantnih informacija veoma je važna za suprotstavljanje svim izazovima koji nas očekuju. Moramo kontinuirano da razmenjujemo sva raspoloživa saznanja i da sprovodimo koordinirane aktivnosti u cilju suzbijanja potencijalnih pretnji", rekao je Stefanović, saopštio je MUP.

Ministar je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da se angažuje u svim procesima regionalne i međunarodne bezbednosti i da u okviru svojih mogućnosti pruži pun doprinos stabilnosti, kroz punu saradnju sa međunarodnim partnerima.

"Cilj naše zemlje je da smanjimo propagiranje radikalnih ideologija i sprečimo regrutaciju potencijalnih terorista, da presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, osujetimo planiranje i izvršenje njihovih planova i da ih, na kraju, krivično procesuiramo", naglasio je Stefanović.

Potencijalni rizik po bezbednost Srbije, prema njegovim rečima, predstavlja opasnost od povratka srpskih državljana sa stranih ratišta, naročito od povratka džihadista iz Sirije i Iraka, koji su se borili u okviru neke od terorističkih organizacija koje deluju na tom prostoru.

On je upozorio da postoji opasnost da te osobe po povratku nastave da vrše dalju radikalizaciju i dodao da su, zbog učestvovanja u ratnim sukobima u Siriji i Iraku, podignute optužnice protiv sedam državljana Srbije za krivično delo terorističko udruživanje.

Ministar je upozorio da države koje se nalaze na migratornom putu, moraju biti dodatno oprezne, jer postoji potencijalna pretnja da bi masovno kretanje izbeglica iz ratom opustošenih zemalja, kao i ekonomskih migranata, moglo biti zloupotrebljeno od strane terorista, koji žele da dođu do zemalja koje su njima interesantne za izvršenje napada.

"Radi postizanja ovih ciljeva sve ugrožene države moraju ojačati svoje nacionalne bezbednosne kapacitete i unaprediti saradnju i razmenu informacija sa drugim zemljama", zaključio je Stefanović.

Na marginama konferencije ministar Stefanović sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.