Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Zašto nam opada kosa?

Kosa je pravi pokazatelj da nešto nije u redu u našem organizmu. Da li je sjajna i meka, ili se kida i opada, znaci su koji nam govore da li je sve u redu.

Kosa često prva strada kad je telo uznemireno ili kada mora da se bori protiv neke bolesti. Opadanje zato često može da upozori na probleme i kad nema drugih simptoma bolesti.

Nedostatak gvožđa

Kod žena pre menopauze nedostatak gvožđa je najčešći uzrok gubitka kose, kažu endokrinolozi. Loša ishrana i obilne menstruacije najčešće su odgovorni za manjak ove supstance. Dermatolozi smatraju da je normalan gubitak od 40 do 120 vlasi dnevno, ali ako gubite više kose, savetuje se da proverite nivo gvožđa u krvi. Dobri prirodni izvori gvožđa su crveno meso, žumance i zeleno, lisnato povrće. Vitamin C mu pomaže u apsorpciji, pa svakog dana popijte čašu soka od narandže, savetuju lekari.

Policistični jajnici

Drugi najčešći uzrok gubitka kose kod žene u predmenopauzi je sindrom policističnih jajnika, koji dovodi do prekomerne količine testosterona. To može da izazove preteranu maljavost, ali i gubitak kose na glavi. Dermatolozi upućuju da se tada kosa gubi na čelu, pa oko slepoočnica, na istim mestima gde opada kosa muškarcima. Ostali su prepoznatljivi simptomi sindroma policističnih jajnika, akne, debljanje i depresija.

Stroge dijete

Postoje dokazi da stroge dijete, posebno one s niskim unosom ugljenih hidrata, mogu uzrokovati gubitak kose, jer je problem u nedostatku energije, odnosno kalorija i šećera. Možete jesti proteine i gvožđe u velikim količinama, ali bez energije kosa će vam svakako patiti. Mozgu ili nekim drugim vitalnim organima očajnički treba energija, pa ih često vuku iz za život nebitnih izvora, poput kose i noktiju. Zato ne izbacujte ugljene hidrate!

Problemi sa štitnjačom

Neaktivna ili preterano aktivna štitna žlezda može uzrokovati stanjivanje kose. Jedna od uloga štitnjače je da reguliše različite telesne funkcije, kao što je metabolizam, pa problemi s tom važnom žlezdom mogu uticati na normalan ciklusa rasta kose.

Debljina

Višak kilograma povećava rizik od metaboličkog sindroma, on može biti prethodnik dijabetesa tipa 2 kad je nivo insulina veći nego što bi trebalo da bude. Visok nivo insulina kod žena može izazvati porast testosterona i tako povećati rizik od ćelavosti.

alo.rs VIP