Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Upala bešike

Upala bešike ili cistitis može biti jedna od najneprijatnijih infekcija sa kojima ćete se sretati tokom života.

Žene su, može se reći, učestaliji kandidati za ovu vrstu infekcija, upravo zbog fizionomije, iako uzroci mogu biti različiti, od onih manje bezazlenih do ozbiljnih problema. Činjenica je da se cistitis treba lečiti i da se ne smeju zanemarivati simptomi. Većina žena koja je upoznata sa celom problematikom i zna uzroke upala bešike, problem najčešće leči čajevima i različitim prirodnim suplementima, ali oni ponekada jednostavno nisu dovoljni.


 


Opasnost od oboljenja

Svaka žena može u bilo kom trenutku da dobije upalu bešike. To se može desiti usled pada imuniteta, zbog sedenja na hladnom ili izloženosti bakterijama koje uzrokuju upalu. Činjenica je da, kada je jednom dobijete, ona će vam se s vremena na vreme ponavljati, gotovo bez izuzetaka. Ukoliko su te upale česte, obavezno uradite sve neophodne laboratorijske analize, lečite se antibioticima i prirodnim sredstvima da biste ublažili simptome. Trudnice posebno moraju biti pažljive ukoliko dobiju upalu bešike, jer ona može da izazove komplikacije. Zbog toga vam preporučujemo da se odmah javite svom lekaru, bez odlaganja.


 


Uzročnici

U 90 odsto slučajeva uzrok upale mokraćne bešike je bakterija ešerihija koli, koja se u normalnim okolnostima nalazi samo u debelom crevu. Kada ešerihija koli jednom uđe u bešiku i mokraćovod, vrlo teško ćete se je rešiti, čak i antibioticima. Ešerihija je posebno uporna bakterija, koja zahteva taktično i kontinuirano lečenje. Bakterije koje se nakupljaju u bešici najčešće odlaze iz organizma sa mokraćom, ali kada se iz nekog razloga previše razmnože, sigurni su izazivači upale. Baš zato nije pametno suzdržavati od redovnog pražnjenja bešike i odlaganja mokrenja, jer upravo to može da prouzrokuje upalu. Ujedno, upalu mokraćovoda mogu uzrokovati strana tela u mokraćovodu. To mogu da budu pesak, kamenac, suženja mokraćovoda, kateteri, upale bubrega i tako dalje.


 


Lečenje

Lečenje upale mokraćne bešike ne mora neophodno da se obavi pomoću antibiotika. Ukoliko je upala lakša, odnosno, ako su simptomi podnošljivi i ne stvaraju veće probleme u svakodnevnom životu obolelog, može se izlečiti i bez uzimanja antibiotika. Najpoznatiji čajevi koji umnogome ublažavaju simptome upale mokraćne bešike su čaj od brusnice i uvin čaj. Savet plus: Kada se odlučite za jednu od te dve vrste čajeva, nemojte ih mešati. Uvin čaj ima alkalnu bazu, a brusnice kiselu bazu, što znači da će se one međusobno poništiti i neće biti efekta lečenja ukoliko konzumirate i jedan i drugi čaj. Što se tiče odluke koji ćete od čajeva uzeti, vrlo je jednostavna. Ukoliko više volite voćne čajeve, uzmite brusnicu, ako volite više biljne čajeve, uzmite uvin čaj. Ukoliko ne želite da konzumirate ni jedan od ta dva čaja, jednostavno pijte mnogo tečnosti, ali to ne podrazumeva alkohol, gazirana i hladna pića.


 


Adekvatni antibiotici

Vrstu antibiotika vam mora prepisati vaš lekar i nikako ih nemojte samoinicijativno uzimati, jer ukoliko ne uzmete prave antibiotike, upala vam se može zakomplikovati.


 


Dijagnostika

Iako lekari veoma lako mogu da dijagnostifikuju upalu mokraćne bešike, poželjno je da otkrijete uzrok upale. Lekar bi trebalo da vas pošalje na mikrobiološka ispitivanja, gde ćete dati uzorak mokraće (urina), koja se pregleda prvenstveno test trakom, zatim se kontroliše sediment urina i uzima se urinokultura sa antibiogramom.


 


Bolni simptomi

Ukoliko se pitate da li možda imate cistitis, a da pri tom ne osećate nikakve tegobe, ne brinite. To nije moguće, jer su simptomi i više nego očigledni. Ipak, ključno je da na vreme prepoznate problem i reagujete, jer biste u suprotnom mogli da se suočite sa upalom bubrega. Simptomi cistitisa mogu biti sasvim blagi i gotovo neprimetni, a neretko se radi o jakim i neprijatnim bolovima, praćenim drugim manifestacijama. S obzirom na to da postoji veliki raspon simptoma, nabrojaćemo samo najučestalije, koji se javljaju kod 80 odsto osoba obolelih od cistitisa.

- Pečenje i osećaj pritiska pri mokrenju, posebno na samom kraju

- Pojačana potreba za mokrenjem i bol pri mokrenju

- Krv u mokraći ili mutna mokraća izuzetno neprijatnog mirisa

- Jak i neprestan bol u središnjem delu karlice iznad pubične kosti

- Povišena telesna temperatura

- Bolni polni odnosi


Savet plus: Potrebno je naglasiti da infekcija može da se rasplamsa u samo nekoliko sati. Primera radi, možete doživeti da ujutru nemate nikakve simptome, a da oko podneva osetite neizdržive bolove ili neke druge simptome. Ukoliko primetite da vam se stanje brzo pogoršava, hitno posetite lekara, jer su male šanse da će vam se stanje samo od sebe poboljšati. Ako budete čekali, može doći i do ozbiljnih komplikacija.

 • milivoj

  2010-03-18 21:42

  Poslao sam lek za upale mokracnih kanala,ali i svih vrsta upala ,ako su bakterijskog osnova i tu sigorno nema bolje zamene sa drugim lekom.Razmislite i objavite onaj TEKST!

 • daki

  2011-02-06 13:08

  Mene boli sa ljeve strane ali samo nocu me probudi bol pa moram u wc preko dana nista a pijem 2,5 deci zelenog caja i 2 deci nekog navecer.U nalazu urina stoji da imam dosta kristala u mokraci pa cu nalaz ponoviti. Sta bi mio na osnovu ovoga preporucili a pocet cu odmah i sa uvinim cajem Hvala

 • olivera

  2012-02-14 22:42

  Imam veoma cesto upalu besike, bez obzira na stalne kontrole i postovanje svih savjeta i uputa ljekara.Najnoviji nalaz:dosta leukocita,200-220 svjezih eritrocita i malo bakterija. Ljekar koji me vec duze lijeci od ovog problema propisao je da u ovakvim akutnim stanjima uzimam udarnu dozu antibiotika 3 dana.To smiri stanje ali se nakon mj.-dva ponovi. Ima li neko slicna iskustva voljela bih da vidim kako na kraj sa ovim problemima izlazi na kraj?

 • katja

  2012-09-25 08:56

  caj od brusnice i uvin caj? medjusobno ce se ponistiti? od kad se kiselo i alkalno medjusobno ponistava :/? ma nece se "ponistiti" nije to minus i plus...moze doci do neke druge reakcije,npr da kisela baza preuzme dejstvo,ili slicno.ne bojte se , samo vi pijte cajeve;)

alo.rs VIP