Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Srećan što je živ!

Pamtiće Markeza do kraja života! Španski matador Huan Hose Padila (38) zadobio je stravične povrede tokom borbe sa bikovima u koridi u španskom gradu Saragosa!

Padila je izgubio levo oko i leva strana lica mu je ostala paralisana nakon što mu je rog bika Markeza, teškog 508 kilograma, probio vilicu i izašao kod oka.

Do nesreće je došlo kada se Padila sapleo i pao, nakon što je biku zabo piku u leđa. Bik je iskoristio priliku i dohvatio rogom nesrećnog matadora. Padila je brzo ustao, dok su pikadori odvlačili pažnju razjarenog bika. Držao se rukama za krvavo lice i krenuo ka izlazu iz koride:

„Ne vidim, ne vidim!“, vikao je Padila, dok su se sa tribina čuli uzdasi neverice.

Padila je hitno prebačen u bolnicu, a hirurzi su mu pet sati spasavali unakaženo lice. Doktori tvrde da može da bude srećan što je ostao živ. Hirurzi su pomoću titanijumskih pločica rekonstruisali delove kostiju lica i očne duplje.

„Padila se nalazi u teškom stanju i biće zadržan u bolnici“, rekao je doktor Antonio Val Kareres za dnevnik „Pais“.

Kobna borba je bila Padilina druga na festivalu u Saragosi.

Padila je bio teško ranjen i 2001, kada je u duelu sa bikom u Pamploni zadobio povrede vrata. Nakon što je Padila prebačen u bolnicu, u koridu je ušao matador Miguel Abelan, koji je sa suzama u očima ubio Markeza.

„Padila je srećan što mu se rog nije zabio u mozak,“ rekao je Visente Hesteras, jedan od njegovih pomoćnika.

U Španiji su borbe sa bikovima i dalje veoma popularne, uprkos sve snažnijim protestima organizacija za zaštitu prava životinja. Pokrajina Katalonija je donela odluku da se od sledeće godine zabrane borbe sa bikovima. Taj zakon je više želja da se bude drugačiji od ostatka Španije nego briga o pravima životinja. Matadori su do sada u više navrata bivali povređeni u borbama. Samo dva puta do sada se dogodilo da bik usmrti matadora. To je bilo 1984, kada je poginuo Francisko Rivera, i 1985, kada je stradao Kubero Sančez.


 


Umetnost ili krvavi sport?

Borbe sa bikovima vuku koren iz praistorije, kada su bikovi bili obožavani i žrtvovani. Danas se borbe sa bikovima, osim u Španiji, održavaju u Portugalu, na jugu Francuske, kao i u Meksiku, Venecueli, Kolumbiji, Peruu i Ekvadoru. U Portugalu je zakonom zabranjeno ubiti bika u koridi. Često se borbe sa bikovima nazivaju krvavim sportom, međutim, matadori tvrde da je reč o umetnosti, a ne sportu, jer ne postoji element takmičenja.

 • Davke

  2011-10-10 01:34

  Ne mogu reći da mi je bilo svejedno da gledam snimak na Youtubu,ali nikad nisam u životu mogao da odgledam ni jednu koridu na španskoj televiziji jer mi do kraja počne u bukvalnom smislu mučnina i teranje na povraćanje.Stravično je šta rade tim životinjama,koliko ih mrcvare da bi ove na kraju u žestokim mukama umirale sa mačem u grudima,a oni puni ponosa mahali rukama kao pobednici.Koja ironija na kraju,bacaju im cveće u arenu,strašno.Velika podrška zabrani tog maltretiranja bikova.

 • ceca

  2011-10-10 04:40

  samo me interesuje dali ce se ikada dogoditi da zakon stane na stranu zivotinje u bilo kom slucaju???znaci zivotinja treba da trpi i kad je pate i ako se suprostavi biva ubijena...jbt mene ovo potresa do bola ...njemu zelim da se nikad ne oporavi a jadnoj zivotinji mir na onom svijetu..

 • mina

  2011-10-10 08:53

  zao mi je zbog nesrece ali ne vidim nikakvu draz u ubijanju jadnih zivotinja od strane zivotinje "coveka", bez obzira na tradiciju, bilo ciju...

 • svetac

  2011-10-10 09:43

  dajte slike da mu vidimo facu ...

alo.rs VIP