Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Slepo crevo je korisno

Prema brojnim istraživanjima, upala slepog creva pojavljuje se kao glavni uzrok bola u trbuhu u uzrastu od 10. do 30. godine.

Kada dođe do upale trbušne duplje, slepo crevo je neophodno ukloniti hirurškim putem, nakon čega nesnosni bolovi odmah nestaju, a rad creva nastavlja da funkcioniše normalno. Iako je u pitanju rutinska operacija, svaka upala creva može biti potencijalno opasna i zato je potrebno da, u ovakvoj situaciji, ne odlažete odlazak kod lekara.
Štiti od štetnih materija

Slepo crevo na neki način predstavlja vezu između tankog i debelog creva jer je ono poput crevnog džepića, tanke kesice u obliku epruvete koja je smeštena ispod ušća tankog u debelo crevo. Međutim, iako njegov naziv ukazuje na suprotno, slepo crevo nije beskorisno. Ono ima ulogu u našem imunološkom sistemu jer nas štite od raznih vrsta štetnih materija unetih hranom, a istraživanja pokazuju da igra ulogu zaštitnika dobrih bakterija, koje mogu da se nastane u slepom crevu dok se ne premeste na creva i ojačaju ih posle dijareje. Neke ranije studije pokazale su da slepo crevo može pomoći u pravljenju i usmeravanju belih krvnih zrnaca.

- To je organ koji je zaostao u razvoju, ali je važan deo imunološkog sistema. Kada se zapuši, formira se infekcija koja često može da se reši antibioticima, uz mogućnost da upala može opet da se razvije. Međutim, ukoliko se upala javlja često i ne može se rešiti ni lekovima, onda je bolje da se slepo crevo odstrani i tako izbegne mogućnost da dođe do akutnog stanja trbušne duplje. Ukoliko osoba dobije napad slepog creva, zbog sprečavanja izlivanja njegovog sadržaja i nastanka sepse, lekari pristupaju operaciji. Nakon zahvata, crevni sistem normalno funkcioniše i drugi njegovi delovi preuzimaju funkciju koju je imalo slepo crevo - objašnjava major dr Saša Perić, specijalista gastroenterologije na Vojnomedicinskoj akademiji.

Tipični simptomi


Do upale slepog creva dovodi bakterijska infekcija, ali takvom stanju može doprineti i ishrana. Radi pravilnog funkcionisanja crevne flore, koja se prirodno obnavlja, poželjno je konzumirati dosta povrća, uvesti namirnice bogate vlaknima (mahunarke, soja, kukuruz), jesti mekinje, ražani hleb, piti jogurt i dosta vode, a izbaciti kafu i alkohol. Nakupljene bakterije razaraju zid slepog creva, što može dovesti i do njegovog pucanja. Ovakvo stanje je praćeno jakim bolovima i mučninom.

- Najčešći simptomi upale su bol u gornjem delu stomaka koji se difuzno širi ka maloj karlici i dalje spušta niz desnu nogu. Nekada je praćen mučninom, pa i povraćanjem koje donosi trenutno olakšanje. Dijagnostikuje se jednostavno, zbog specifičnog bola i razlikom u aksilarnoj i rektalnoj temperaturi, što znači da merenje temperature pod pazuhom i u anusu pokazuje razliku veću od jednog stepena. Simptomi su slični i kod dece koja se takođe žale na bol u predelu od pupka nadesno, zatežu stomačić i tako se brane pri dodiru na deo gde se nalazi slepo crevo. Dete takođe ima nagon za povraćanjem, odbija da jede i čak podsvesno počinje da se oslanja samo na levu nogu - kaže major dr Perić.

Ipak, treba znati da slični simptomi, naročito bol u stomaku, mogu ukazati i na neke druge poremećaje, kao što je to slučaj kod žena kada uzrok bolu može biti cista na desnom jajniku. Zato je važno da se obavezno obratite lekaru kada bol traje nekoliko dana.


 


Ananasom protiv upale

Naučnici sa američkog Univerziteta Djuk ustanovili su da je ananas efikasan kod mnogih upalnih oboljenja, a posebno kod upale creva. Ananas je bogat bromelainom, enzimom koji uspešno umiruje mesto upale, pa ukoliko imate česte zatvore (opstipacije) ili prolive (dijareje) trebalo bi da ovo voće uvedete u svoje obroke. Ako ga konzumirate jednom nedeljno, smanjujete rizik za zapaljenje slepog creva, ali i za upalu grla, pojavu artritisa i kancerozna oboljenja organa digestivnog trakta.

alo.rs VIP