Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Preživeli „Čitulju“

SRPSKA MAFIJA(1970-2010)

Od 19 aktera dokumentarnog filma „Vidimo se u čitulji“, koji su u periodu od 1993-1995. godine, kada je film sniman, pristali da govore o svojim kriminalnim poslovima, do danas je preživelo njih devet.

Najuspešnijim se može smatrati Zvezdarac Željko Rutović, koji je, kao i u filmu, i danas neosuđivan i bavi se biznisom. Rutović, koji je i u filmu govorio o svojim vezama sa ukrajinskom mafijom i „pametnom načinu poslovanja“. Međutim, Rutoviću u dosadašnjoj biografiji nikada nije dokazano nijedno krivično delo. Miodrag - Mija Baškalović, Vladan Kontić Konta i Srđan Kačarenda u vreme snimanja filma „Klinci“ danas su na čelu voždovačkog klana. Ovaj, kao i zvezdarski klan, prema izjavama policijskih zvaničnika, i danas važi za jedan od najjačih. Sudbina ostalih aktera, koji su preživeli kišu metaka ludih devedesetih, različita je - neki robijaju, neki i dan-danas rade, a neki su se i povukli.


 


Aleksandar Kristijan Golubović (39)

Već kao maloletnik odležao 3,5 godine u Dizeldorfu zbog oružane pljačke. Proveo je više od decenije u zatvorima u rodnoj Nemačkoj, Italiji, Grčkoj i drugim zemljama širom Evrope. Srbiji je po međunarodnim poternicama izručivan: 1993. iz zatvora u Dizeldorfu i 2003. iz grčkog kazamata gde je robijao kao šef jugoslovenske mafije u Atini. Na slobodu je izašao 9. januara prošle godine iz „Zabele“, gde je odslužio četiri i po godine za iznude. Iako je govorio o preobražaju, ponovo je uhapšen u januaru ove godine zbog preprodaje heroina.


 


Željko Rutović (45)

Član zvezdarskog klana koji je u filmu priznao svoje poslove sa ukrajinskom mafijom, ali i govorio o pametnom načinu „poslovanja“, preživeo je i kao i u filmu i do danas ostao neosuđivan. Iako je i u „beloj knjizi“ MUP-a iz 2003. označen kao pripadnik zvezdarskog klana Sredoja Šljukića Šljuke, ni danas nema nijednu jedinu mrlju u karijeri. Vlasnik je beogradskog hotela „Pošta“, lanca brze hrane „Gril Uno“ i kockarnice u elitnom ruskom turističkom gradu Sočiju.


 


Vladan Kontić Konta (34)

Pripadnik voždovačkog klana. U filmu se ne navode imena Mije, Srđana i Vladana koji se, isprovocirani izjavama da ne vladaju ni u svojoj ulici, a kamoli u pola grada, slikaju ispred „poršea“ zvezdarskog vođe, sada pokojnog Sredoja Šljukića, uz rečenicu „Pazi da p.... ne pripuca“. Iako su se Voždovčani nakon devedesetih povukli iz javnosti i sklonili sa ulica, Kontić je u žižu ponovo došao 2006, kada je u obračunu sa Lukom Bojovićem u vili „Jelena“ porodice Karić ranjen u nogu. Sredinom januara prošle godine završio je u Urgentnom centru nakon tuče na splavu „Hua-Hua“.


 


Dragan Nikolić Gagi (43)

Sa 18 godina otišao sa drugom Pirketom (Slaviša Pavić) u inostranstvo i „pekao zanat“ u Austriji, Italiji i Nemačkoj. Bio je blizak sa novobeogradskim gangom (kasnije nazivani „bežanijci“), a nije krio ni da se družio i sa Kristijanom Golubovićem, što, međutim, nije potrajalo. Trenutno se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu, gde izdržava kaznu za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.


 


Nenad Branković Ćoravi Nena

Takozvani povratnik sa ratišta u filmu i pripadnik zvezdarskog klana na vreme se povukao se iz sveta kriminala i posvetio legalnim poslovima.


 


Ljubomir Manojlović Buca

Član klana sa Zvezdare koji je i u vreme filma bio uključen samo u sitnije poslove, ali je bio prijatelj iz detinjstva žestokih momaka iz ovog beogradskog naselja. Ubrzo posle filma raskrstio je sa „mutnim vodama“.

 • Brana

  2010-05-17 10:34

  Hvala na dobrom tekstu

 • Marko

  2010-05-17 10:51

  Zanimljiv tekst

 • disel

  2010-06-08 23:44

  Legende...

alo.rs VIP