Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Pobuna gladnih

Gnev gladnih radnika širi se zemljom, a posle formiranja Koordinacionog odbora radničkih protesta, sve izvesnija je vrela jesen na ulicama srpskih gradova.

Pomenuti odbor osnovali su štrajkači „Zastave elektro“, „Srboleka“, „Šinvoza“, „Beka“ i „Ravanice“, a uskoro će im se pridružiti i radnici Tekstilnog kombinata „Raška“, čiji je lider Zoran Bulatović postao poznat nakon što je u znak protesta odsekao sopstveni prst.

Radnici „Zastave elektro“ iz Rače juče su proveli drugi dan ispred Agencije za privatizaciju, ulogoreni na Terazijama, najavljujući da će im se pridružiti i druge kolege iz Srbije. Podršku Račanima do sada su pružili predstavnici štrajkača iz „Šinvoza“, „Komgrapa“, „Trudbenika“, „Beka“, robnih kuća „Beograd“, „Raške“... Predsednik štrajkačkog odbora „Zastave elektro“ Slobodan Gajić smatra da se, u slučaju da u dogledno vreme ne bude rešenja radničkih problema, pobuna radnika širom zemlje može sasvim realno očekivati.

- Gde god se pojavi požar, vlast šalje „vatrogasce“ da ga gase barem na neko vreme. Zagovaraju radnike i odvraćaju ih od protesta, ali se požari ubrzo opet razbuktaju. Ako tako ostane, ove jeseni se mogu očekivati veliki protesti - kaže Gajić.

Predsednica štrajkačkog odbora „Ravanice“ Dragana Mitrović smatra da je do osnivanja Koordinacionog odbora došlo zato što razjedinjeni i nesposobni sindikati nisu pouzdan partner radnicima.

- Radnici su konačno shvatili da moraju da se oslone sami na sebe. Organizovani možemo da rešimo probleme koji nas muče - kaže Mitrovićeva za „Alo!“.

Predsednik samostalnog sindikata „Srboleka“ Zoran Gočević kaže za „Alo!“ da je i u Srbiji moguće podići proteste na nivo onih koji se redovno održavaju u Grčkoj, gde cela zemlja zna da bude paralisana, ali...

- Potrebno je da se prvo svi dozovu pameti. Najveći problem je što mi još nismo na tom nivou svesti. Ovde pojedini sindikati eskiviraju, imamo ih previše, pa ih je onda lako potkupiti - kaže Gočević.

U Beogradu su juče bili i predstavnici Tekstilnog kombinata „Raška“ iz Novog Pazara, Zoran Bulatović i Senada Rebronja.

- Došli smo da podržimo kolege. Mi smo na svojoj koži odlično osetili šta znači dogovarati se i pregovarati sa Vladom Srbije, Ministarstvom ekonomije i Agencijom za privatizaciju. Red je da se radnici ujedine i zajedno izađu na protest, pošto se ovo više ne može izdržati - rekao je Bulatović.


 


„Alo!“ na radničkim transparentima

Jedan od glavnih transparenata radnika „Zastave elektro“, koji su se ulogorili ispred Agencije za privatizaciju, bila je fotokopija naslovne strane „Alo!“ od 13. juna, s glavnim naslovom „Slavičin muž pokrao radnike!“

- Hvala vam, „Alo!“, vi ste prvi pisali o našim mukama! Vi ste se prvi usudili da pomenete muža predsednice Skupštine Srbije! Do tada su svi ćutali, niko nije smeo ni da pisne... - gotovo uglas su nam rekli štrajkači kada smo im se predstavili.

 


Agencija „iskulirala“ Mirsada Đerleka

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek trebalo je juče, kao što je „Alo!“ pre nekoliko dana najavio, da održi sastanak sa direktorom Agencije za privatizaciju Vladislavom Cvetkovićem povodom odluke o stečaju u Tekstilnom kombinatu „Raška“. Kako je Đerlek juče rekao za „Alo!“, sastanak je dan ranije naprasno otkazan i to bez ikakvog objašnjenja.

 

alo.rs VIP