Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Penzija za majke posle četvrtog deteta

Svaka žena u Srbiji koja rodi četvrto dete treba da dobije penziju, bez obzira na to da li je zaposlena, jer će se samo tako održati broj stanovnika na sadašnjem nivou, što je biološki minimum, predložila je vaspitačica Milena Vulović (63) iz Gornjeg Milanovca na tribini Demokratske stranke Srbije u Gornjem Milanovcu.

Ona je majke uporedila s vrhunskim sportistima koji za zlatnu medalju na svetskim takmičenjima dobijaju nacionalnu penziju, kao i umetnici.

- Tu je mesto svakoj majci koja rodi četvoro dece - izjavila je Vulovićeva, čiji je predlog jednoglasno prihvaćen, uz dopunu da ga treba ugraditi u novi zakon o penzijama koji će iduće nedelje ući u skupštinsku proceduru.

Tu ideju podržava i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, ali, kako kaže, u ovim uslovima to nije realno.

- Nažalost, mislim da ta ideja trenutno ne može da se realizuje jer je naš penzioni sistem i ovako preopterećen. Nadam se da će u budućnosti biti mesta za ovakvu inicijativu i ja bih je tada svakako podržao - kaže Ljajić za „Alo!“.

 • Gornjomilanovanka

  2010-10-30 02:37

  Da,da,\" i ja se slazem sa predlogom ali penzioni fond je preopterecen\" kaze gospodin ministar sto u prevodu znaci da ce taj predlog biti prihvacen ali u nekom drugom veku! Da sam na mestu nasih zena u Srbiji rodila bih jedno dete jer o njemu mogu i sama da se nekako brinem i nijedno vise.Ne zato sto ne volim decu ,NAPROTIV, vec zato sto ova drzava pravi od dece sirotinju.Sa fakultetom ili bez njega nemaju gde da rade ! Svaka cast gospodji za predlog ,slazem se sa njom!

 • gile

  2010-10-30 06:27

  Dobar način da se Srbila optereti novim socijalnim slučajevima !Žena koja ima samo prosečan IQ neće rađati zbog penzije a ovih iz bombonjera i ovako ima dosta!Pri tome ne mislim samo na Rome već na sve koji misle da žive na tuđ račun kao socijalni slučajevi!

 • Boban Miletic Bapsi

  2010-10-30 10:40

  Нема од тога ништа - нажалост . И зашто мајке са четири детета , а не са три ? Као да оне већ нису итекако одужиле дуг Србији ?! Али зато супруге погинулих Брозових партизана ( углавном осамдеседогодишњакиње - нема их много , али има их ) примају по четрдесет и више хиљада динара пензије . Да се нешто разумемо : нека примају , али нека и супруге погинулих четника примају - по рецимо десет хиљада динара месечно , али нека мајке са троје и више деце добију пензију ( са пет националну , са четири 70% , а са троје деце 50% нациналне пензије ). ЖИВЕЛА СРБИЈА !!!

 • Milena

  2010-10-30 23:40

  Ne znam da li gospodin gile ima decu i da li zna kolika su oni sreca i radost? Da li zna da su deca iz velikih porodica samostalniji i sposobniji ljudi. Nece ta majka ziveti na tudj racun vec ce ona drzavi roditi cetiri radnika ako ih tako bude vaspitavala a oce ako se drzava pobrine za to da oni mogu da imaju posao i da poslodavci budu u mogucnosti da im uplacuju doprinose a ne da rade na crno pa ce i nas penzioni fond moci da podrzi ovakve slucajeve! Imam dvoje dece, za koji dan dobicu i trece rodila bi i cetvrto da znam da se u ovoj drzavi stvari krecu na bolje kad je u pitanju briga o buducnosti te moje dece a ona se ogleda u radnoj i penzionoj politici. I ako ja za cetvoro dobijem penziju necu prestati da radim jer sam privatnik samo cu biti u mogucnosti da ih lakse prehranim , obucem i iskolujem a vaspitavacu ih da budu vredni i radni i da na taj nacin sebi obezbede dobar zivot! A nasi ministri treba da prestanu da se vade na lose stanje nego da se potrude da ga poboljsaju!

 • Snezana Milovic

  2012-04-15 20:15

  Ja imam cetvoro dece punoletne i jedno-peto maloletno, imam tri sina i dve kcerke.Radim vec 24 godine i imam 48 godina. Sramota je za nasu majku Srbiju-ili one koji ,,vode,, racuna o natalitetu, razvoju i buducnosti, da zene ne zele da radjaju decu.Propadamo lagano ali sigurno.Sve je manje zena kao ja, ne zele da radjaju decu,Srbine, jer nemaju uslova za to.Cist sam primer toga. Ne zivim od drzave Srbije, niti moja deca,ali zbilja posle radjanja i vaspitanja cetvoro-petoro dece, zasluzuje se penzija.Bar da iskoristim malo od odbijanja za penzioni staz za radn godine.Podrzavam Milenu Vulovic, a lako je Rasimu Ljajicu, jer je vrlo lako reci da ne moze da se to realizuje. Znam da je ovakvih Srpkinja veoma malo, a uskoro ce moci na prste da se izbroje.....Veliki pozdrav......

alo.rs VIP