Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Osam žrtava u vožnji smrti!

Osam čeških turista iz grada Brno je poginulo, a 44 je povređeno kada se rano juče oko četiri sata na autoputu Zagreb-Split prevrnuo autobus. Među poginulima je i dete staro šest godina.

Nesreća se dogodila kod tunela Krpani, verovatno nakon što je vozač zaspao. Kako prenose hrvatski mediji, autobus je probio središnju zaštitnu ogradu, prešao u suprotan smer i prevrnuo se na bok. O tome su posvedočili i švajcarski državljani koji su u poslednjem trenutku izbegli sudar s autobusom, a nesreću su snimile i nadzorne kamere. Veruje se da je vozač zaspao jer na licu mesta nisu nađeni tragovi kočenja.

- Sedeo sam na zadnjem sedištu autobusa. Panika, krv, strah - to je sve čega se sećam - rekao je šokirani Miloš Meluzin, jedan od putnika koji je preživeo vožnju smrti češkog autobusa. Nesreću je preživeo i jedan od vozača, ali juče nije bilo poznato da li je on bio za volanom ili je spavao dok je njegov kolega vozio.

Izvlačenje tela iz autobusa trajalo je više od šest sati. Povređeni su nakon nesreće zbrinuti u bolnici Gospić, a troje koji su prošli najteže, žena i dvoje dece, prebačeni su u zagrebačku bolnicu „Dubrava“ vojnim helikopterom. Deca su odatle prevezena u bolnicu „Rebro“.

- Devojčica od 12 godina je teže povređena, ima povrede glave, natkolenice i potkolenice i trenutno je bez svesti. Druga devojčica (13) pri svesti je i ima komplikovan prelom potkolenice. Obema je potrebna na hitna operacija - rekao je juče dežurni hirurg Tomislav Luetić.

Turisti su putovali u kamp „Baško polje“ pored Baške Vode, gde je trebalo da ostanu 10 dana. Vlasnik agencije je rekao za češku televiziju kako imaju popis svih ljudi i da on pokazuje da su svi s popisa zbrinuti u bolnici. „Blesk.cz“ javlja da su službenici češkog veleposlanstva u Hrvatskoj odmah stigli u bolnice u kojima su povređeni i da se porodice stradalih za sve informacije mogu javiti češkom veleposlanstvu u Hrvatskoj.


 


Najveća tragedija u novijoj istoriji

Tragedija kod tunela Krpan jedna je od najgorih u novijoj češkoj istoriji, prenose češki mediji. „Subotnja nesreća najgora je nakon slične tragedije u Južnoj Češkoj iz 2003. godine, kada je poginulo ukupno 20 osoba“, piše portal „iDNES.cz“.


 


Pre četiri godine poginulo 15 Slovaka

Slična tragedija u Hrvatskoj dogodila se pre četiri godine, kada je slovački autobus sleteo s autoputa kod odmorišta Zir. Tada je od 47 putnika život izgubilo 15, a četiri su teško povređana. Nesreću je skrivio vozač kog je savladao umor.

alo.rs VIP