Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Opasnosti u bazenu

Topli dani donose i veću posetu sportskim centrima i plivalištima. Osim što mame na uživanje, bazeni i različiti SPA centri mogu predstavljati i izvor zaraza. Uši su najpodložnije ovakvim infekcijama.

Svi bazeni se pune vodom iz gradskog vodovoda, ali bakterije u bazen unose kupači. Zato se dezinfekcija vode, takozvano hlorisanje, sprovodi neprekidno i svaki bazen ima pogon za prečišćavanje. Hlorisanje garantuje mikrobiološki ispravnu vodu.

Bazeni bi trebalo diskretno da mirišu na hlor. Prisustvo urina u bazenskoj vodi, u kombinaciji sa hlorom, stvara jak i neprijatan miris. Zato, pre svakog ulaska u vodu i posle kupanja trebalo bi da se istuširamo i operemo sapunom ili nekim sredstvom za pranje. Hloru je, ipak, potrebno malo vremena da deluje na novoprisutne bakterije u bazenu i ako neko dobije infekciju uha razlog može da bude što hlor nije stigao da odstrani sve mikroorganizme.

- To su standardni problemi kupača širom sveta, čak i u najluksuznijim spotskim centrima. Od uzročnika su najzastupljenije gram negativne bakterije, na prvom mestu pseudomonas aeruginoza, proteus, klebsiela, ešerihija koli, ali su vrlo česte i gljivične infekcije. Naravno, neće svaki posetilac bazena dobiti upalu spoljašnjeg uha uzrokovanu ovim agensima. Tome su podložnija deca, koja većinu vremena provode u vodi i pod vodom, gnjurajući i roneći, zatim osobe koje neadekvatno održavaju higijenu ušiju, koristeći pamučne štapiće, nestručno pokušavajući da uklone prljavštinu ili vodu iz njih - objašnjava dr Milena Pavlović, specijalista za uho grlo i nos Doma zdravlja „Dr Ristić“.

Ono što preventivno sami za sebe možete učiniti da do ovoga ne dođe jeste da bar jednom godišnje, a najbolje pred sezonu kupanja proverite kod svog ORL specijaliste da li je potrebno da vam se uši isperu, jer prisustvo čepa ušne masti može da predodredi lakši nastanak upale. Ne pokušavajte da to učinite sami tušem ili različitim priručnim sredstvima, upozorava doktorka Pavlović.

- Ako do infekcije već dođe, nemojte se lečiti „na svoju ruku“, a pogotovu ne započinjite samoinicijativno antibiotsku terapiju, jer lečenje upale spoljašnjeg uha, bez prethodno uzetog brisa na bakterije i gljivice, predstavlja stručnu grešku što može da produži i poveća troškove lečenja - upozorava naša sagovornica.

Uz adekvatnu terapiju prema antibiogramu, infekcija prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja nikakve posledice. Međutim, treba voditi računa da se u toku jedne sezone infekcija može javiti više nego jednom, te po mogućstvu birajte objekte sa manje gužve.


 


Kućni bazen

Ukoliko imate zidani ili montažni bazen kod kuće, obavezno nabavite i redovno stavljajte dovoljno tableta hlora, sredstva protiv algi, proveravajte pumpu i koristite usisivač za nečistoće. Bakterije, alge i insekti koji izazivaju zdravstvene probleme mogu dospeti u vodu i bez pomoći kupača, ali se hemikalije za prečišćavanje s njima lako izbore. Takođe, nikada ne ostavljajte decu bez nadzora, bez obzira na to koliko je bazen plitak.


 


 


Modni bonton

Pravilo oblačenja na bazenima razlikuje se od onog na plaži. Kupaći kostim i spido gaćice za muškarce su poželjni. Znači ne možete se praćakati u toplesu kao na plažama. Ne možete ni obučeni u šortseve i majice, jer time unosite znoj, zemlju i travu oko kupališta i u sam bazen. Bečlije su se nedavno pridružile mnogobrojnim bazenima po svetu zabranom nošenja šortseva, koje muškarci obožavaju da koriste kao kupaće gaće, jer su izračunali da kupači u njima iznose previše vode i stvaraju nepotrebni trošak.

  • Stojko

    2010-08-02 12:29

    Opasna i ona kupacica! I ona vreba pored bazena!

alo.rs VIP