Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

OTEKLINE NAJAVLJUJU NEVOLJU!!!

Kvržice i zadebljanja mogu da budu znak ozbiljnog zdravstvenog problema, pa čim primetite promenu na telu, posetite lekara

OTOK U USTIMA

Najčešći uzrok: Čir. Najčešće nastaje zbog rane od zuba, kada previše jako peremo zube četkicom, kada smo pod stresom, imamo promenu nivoa hormona i, u principu, nije nam dobro.

Terapija: Pastile, gel, otopina paracetamola, grgljanje ohlađene vode pre obroka da bi proces hranjenja bio manje neprijatan.

Reagovati ako: Ako ne nestane posle 10 dana, to zahteva dodatno ispitivanje. Svaka beličasta formacija u ustima koja ne može da se skine trljanjem, posebno ako su crvenkaste u sredini ili su crvene sa belim jezgrom, mogu biti znak prisutnosti raka.


 


OTOK NA VRATU

Najčešći uzrok: Može biti da je u pitanju cista koja nastaje kada se začepe žlezde lojnice, pa se stvori kvržica koja na dodir ne boli. Ove kvržice ne postaju maligne.

Terapija: Oticanje u žlezdama mogu ukazivati na infekcije koje često zahtevaju lečenje antibioticima.

Reagovati ako: Primetite otoke na strani vrata koji su prilično tvrdi jer mogu biti jedan od signala da imate rak krvi, kancer koji je metastazirao na druge regije ili Hodgkinovu bolest. Onima koji imaju problem sa štitnom žlezdom otok se pojavi na središnjoj regiji vrata oko „Adamove jabučice“. Preporučljivo je potražiti lekarsku pomoć ako se otok povećava ili stoji više od tri nedelje.


 


OTOK NA RAMENU

Najčešći uzrok: Lipom predstavlja benignu tvorevinu sastavljenu od masnih ćelija. Pretežno se pojavljuju u ramenoj regiji, mada se mogu pojaviti bilo gde na telu gde ima masnih ćelija. Nema tačno utvrđenog uzroka. Mogu biti od veličine zrna graška do dva i po centimetra u prečniku.

Terapija: Mora i može da se ukloni samo hirurškim putem, posebno ako pritiska nerv i stvara bolove. Zahvat se obavlja uz lokalnu anesteziju.

Reagovati ako: Nema posebnog razloga za uzbunu.


 


OTOK NA DOJCI

Kvržice na dojci nisu maligne u 90 odsto slučajeva. Kod žena mlađih od 30 godina najčešće je u pitanju fibroadenom: otok koji ne boli, a javlja se zbog fluktacije nivoa hormona. Cista se javlja kod žena između 30. i 40, koja može biti veličine graška, a ima zaobljene krajeve. Ciste neće prerasti u rak, ali ako ih ima više, to znači da je tkivo „aktivno“ i mora se češće proveravati. Posebna pažnja je neophodna ako su dojke promenile teksturu, konturu ili veličinu, ako su se pojavili nabori, ulegnuća, crvenilo, bolovi ili neprijatan osećaj obično u samo jednoj dojci.


 


OTOK NA NOGAMA

Najčešći uzrok: Dermatofibroma je bolest koja se odlikuje stvaranjem kvržica koji mogu biti mat, blistave ili izgledati kao da se koža ljušti. Uglavnom imaju oko jedan i po centimetar u prečniku i imaju ožiljačno tkivo. Najčešće pacijent ima jedan ovakav izraštaj, ali retko se dešava da se razvije više. Mogu se javiti posle manje ranice, ugriza bube ili ako probušite kožu oštrim predmetom.

Terapija: Ne stvaraju nikakvu štetu, pa hirurško uklanjanje nije neophodno osim ukoliko osoba to ne želi iz estetskih razloga ili ako se kvržica uvećava. U retkim slučajevima nestane sama od sebe.

Reagovati ako: Ako kvržica počne da krvari ili počne da boli, svrbi ili se nikako ne povlači.


 


OTOK POD PAZUHOM

Najčešći uzrok: Začepljenje folikula dlake, oticanje limfnih žlezda ili tkiva dojke. Lojne žlezde mogu stvoriti grudvice pod kožom, a limfne žlezde reaguju na napad infekcije i virusa. Žene koje doje često primete otok ispod pazuha.

Terapija: Uglavnom antibioticima, osim ako promene nisu povezane sa menstruacionim ciklusom.

Reagovati ako: Otok je mekan, gumast i pomalo bolan, a bol se pojačava posle konzumiranja alkohola jer može da ukaže na Hodgkinovu bolest ili karcinom dojke.


 


NA ZGLOBOVIMA RUKU

Najčešći uzrok: Ganglion ciste nastaje kada se tečnost nakupi na zglobu. Veličina varira. Razlog zašto nastaju je nepoznat.

Terapija: Ako prouzrokuje bolove ili ometa pokrete ruku, lekar će isprazniti depozit tečnosti ispod kože pomoću šprica. U polovini slučajeva otok se ponovo pojavi.

Reagovati ako: U retkim slučajevima može biti uzrok sarkoma, raka koji napada mišiće, masne ćelije, krvne sudove, živce i duboko tkivo kože.


 


NA PREPONAMA

Najčešći uzrok: Urasla dlaka. Izgleda kao bubuljica.

Terapija: Ako urasla dlaka izazove upalu koja se zove folikulitis, lečenje se obavlja antisepticima i antibioticima. Reagovati ako: Primetite tvrd čvor ispod kože, patite od noćnog znojenja, umora, groznice, neobjašnjivog smanjenja težine, svrabeža i osipa.

alo.rs VIP