Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Ne damo naš hotel

„Danas smo preuzeli hotel ‘Astorija’ i od danas smo vlasnici“, saopštili su juče članovi porodica Ninković i Savković, kojima je objekat pre nacionalizacije pripadao.

Baka Višnja i njen sin Đurđe Ninković, koji su u svom stanu devedesetih pružili utočište tadašnjoj opoziciji, kažu da im je zaposedanje zgrade bilo jedino rešenje u borbi za svoja prava.

- Država koja sebe naziva demokratskom i dalje sprovodi zakon o nacionalizaciji koji su komunisti doneli. Kao jedan od osnivača Demokratske stranke i zamenik ministra pravde u Vladi Zorana Đinđića učestvovao sam u izradi zakona o denacionalizaciji, koji nikada nije usvojen. Danas ga čak retko ko i pominje - kaže Đurđe Ninković, koji je najavio da će pokušati i da se uknjiži kao vlasnik. Baka Višnja juče nije bila preterano pričljiva, ali je uz uzdah prokomentarisala: „Za mene je sve ovo odavno strašno“. Iako su u apartman koji je Ninkovićima posle nacionalizacije dat na korišćenje svraćali mnogi koji su danas u prilici da pomognu, Đurđe kaže da se niko nije oglasio.

- Svi su mi okrenuli leđa. Oni koji više nisu na funkciji, ne mogu da mi pomognu, a ovi koji jesu su me zaboravili. Pokušao sam da kontaktiram sa Dragoljubom Mićunovićem i Borisom Tadićem, ali nije urodilo plodom. Pošto nije moglo drugačije, komuniciraćemo preko medija - razočaran je Ninković.

On je podsetio da država od 1. januara ove godine nema pravo na korišćenje zgrade hotela, jer nije ispoštovan zakonski rok od 50 godina za isplatu naknade koji je po Zakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta postojao. Cena hotela „Astorija“ procenjena je na pet miliona evra, dok će na aukciji zakazanoj za petak, 6. marta, početna cena biti 1,2 miliona evra. Kako smo saznali, postoji petnaestak zainteresovanih kupaca.

- Ova zgrada za nas ima sentimentalnu vrednost i ne razmišljam o ceni. Hotel je sagradio moj deda, ovde sam rođen, odavde odlazio u školu, gimnaziju... - istakao je Ninković. On je naglasio da porodice nisu zainteresovane za profit koji je država ostvarila tokom upravljanja hotelom.

- Novac koji je dosad zarađen nas ne zanima, već samo želimo nazad ono što je naše. Sa upravom hotela smo uvek bili u korektnim odnosima i garantujem posao svim zaposlenima. Imam neku ušteđevinu koju planiram da uložim u adaptaciju zgrade, kako bismo što bolje poslovali - najavio je „novi vlasnik“. Direktor hotela Budimir Čupić istakao je da zaposleni nikada nisu imali problema s porodicom Ninković i da bi se lako navikli na nove stare vlasnike.

Đurđe i Višnja Ninković obišli su hotel i na nekoliko mesta svečano izgovorili: „Ovo je imovina porodica Ninković i Savković.“


 


Agencija za privatizaciju ne odustaje od prodaje

Agencija za privatizaciju saopštila je da je aukcija hotela „Astorija“ koja je najavljena za 6. mart u skladu sa Zakonom o privatizaciji. Povodom namere naslednika bivših vlasnika „Astorije“ da uđu u posed hotela, Agencija ističe da je imovina tog hotela 100 odsto u društvenom vlasništvu. Taj hotel, kako navodi Agencija za privatizaciju, kao i mnoga druga preduzeća koja se privatizuju, poseduje nekada nacionalizovanu imovinu, a kako još nije donet zakon o restituciji, u postupku njihove prodaje primenjuje se Zakon o privatizaciji.

 

alo.rs VIP