Ekskluzivno u štampanom izdanju!

ALO! Arhiva - Vesti

Naučite da prepoznate bolesti žučne kese i žučnih puteva

Bolesti žučne kese i žučnih puteva pohađaju gotovo četvrtinu populacije u Srbiji. Bol u predelu abdomena, koji se najčešće javlja noću, može da bude signal ovih oboljenja, ali se prava dijagnoza uspostavlja samo detaljnim lekarskim pregledom i odlaskom na ultrazvuk.

Kako za „Alo!“ objašnjava Marija Kozomara, doktor medicine iz bolnice „Nova vita“, akutno zapaljenje žučne kesice je u čak 90 odsto slučajeva povezano sa postojanjem žučnog kamenca.

- U više od 90 odsto slučajeva, primarni faktor u razvoju akutnog zapaljenja je opstrukcija vrata žučne kesice koja dovodi do mehaničke prepreke, porasta intraluminalnog pritiska, ishemije zida žučne kesice i staze žuči - navodi dr Kozomara.

Po njenim rečima, bakterijska infekcija je sekundarna, i to najčešće gram-negativnim bakterijama koje potiču iz digestivnog trakta.

 


Simptomi

Klinička manifestacija napada žučne kese ili kamenca se razlikuje od slučaja do slučaja.

- Najčešće počinje naglo, sa tipičnim bolom, i to od tri do pet sati posle masnog obroka. Napad je uglavnom praćen mučninom i povraćanjem, ali ne mora da bude tako. Bol je jak, oseća se sa desne strane stomaka i širi se prema desnoj lopatici, ramenu ili kičmi. Intenzitet bola se pojačava pri disanju, kretanju i dubokom kašljanju, pa je pacijentu izuzetno teško da pronađe odgovarajući položaj u kojem će intenzitet bola biti sveden na minimum - objašnjava naša sagovornica.Komplikacije

- pucanje žučne kesice

- septične komplikacije

- zapaljenje trbušne maramice

- bilijarni pankreatitis

- infekcija

 


Dijagnoza

Da bi pacijent znao da boluje od zapaljenja žučne kesice, žučnih puteva ili kamenca u žučnoj regiji, potrebno je da uradi analizu krvi i urina.

- Laboratorijska analiza koja pokazuje uvećanu sedimentaciju, leukocitozu, povećane vrednosti alkalne fosfataze i gama GT prvi je alarm da je žučna regija obolela. Drugi korak u uspostavljanu dijagnoze je odlazak na ultrazvuk, na kojem se jasno vidi zdravstveni problem - navodi dr Kozomara.

 


Lečenje

Ukoliko je bolest u akutnoj fazi, potrebno je uzimati sredstva za smirenje bolova, kao i lekove za eliminaciju infekcije i poboljšanje opšteg stanja. Takođe, neophodno je prekinuti uzimanje hrane i tečnosti na usta, a organizam snabdevati energijom preko infuzije.

- Smirivanje bolova postiže se primenom „fortrala“ ili „trodona“. Prevencija komplikacije i lečenje infekcije, ukoliko je do nje došlo, sprovodi se antibioticima. Nakon prolaska akutne faze preporučuje se hirurško lečenje, odnosno odstranjenje žučne kesice. Moja preporuka je da se to uradi laparaskopskim putem, jer ovakva operacija omogućava pacijentu brzi oporavak u odnosu na klasičnu operaciju – zaključuje doktor medicine.


 


Klinička slika akutnog napada žuči

- bol je najčešće isprovociran masnom hranom

- praćen je grčevima

- javlja se osećaj „čupanja“ u stomaku

- bol je lokalizovan u desnom podrebarnom prostoru ili u čašici, može da se proteže ispod desne lopatice i u desno rame i može da sprečava duboki udisaj

- bol usled akutnog napada kamena može da traje od nekoliko sati do tri dana


 


Prednosti laparaskopije

mali rez

brži oporavak

nivo bola sveden

na minimum

ožiljak od reza nestaje posle nekoliko godina

 

alo.rs VIP